Predraga proglasili mrtvim, a on na bdenju počeo da mrda prst: Kad je otvorio oči i rekao ovo kumu, svi zanemeli od šoka

Predraga Gostiljca lekari proglasili mrtvim, a on na bdenju oživeo i počeo da priča sa kumom, sva rodbina se razbežala, nikome nije bilo jasno šta se dešava!

Lifestyle
13:11h
Predraga proglasili mrtvim, a on na bdenju počeo da mrda prst: Kad je otvorio oči i rekao ovo kumu, svi zanemeli od šoka
Foto: Printscreen Youtube - Glas Zapadne Srbije

Koliko je život nepredvidiv pokazuje i priča Predraga Gostiljca, koji je 25. janurara 2018. preminuo, a dok su ga porodica i prijatelji oplakivali, ovaj poljoprivredni penzioner iz Lipinice iz Čačka je oživeo! Međutim, posle par dana u bolnici se izdahnuo u 75 godini, a njegov slučaj se i danas prepričava po svim krajevima Srbije!

Šta se, zapravo, desilo?

Naime, Predraga je pronašao sin u kući kako nepomično sedi na stolici pored šporeta sa opuštenim rukama, iskrivljene glave, bez znakova života. Odmah je pozvao Hitnu pomoć, a lekari su mogli samo da konstatuju smrt.

Njegov zet Saša, pričajući o ovom slučaju tada za "Kurir", rekao da je Predragov kum Tomo Milutinović, dok je trajalo bdenje, prvi primetio da se „mrtvacu“ pomera najpre stomak, a zatim i prst.

Predrag Gostiljac
foto: Printscreen Youtube - Glas Zapadne Srbije

"Gotovo svi su pobegli iz sobe u kojoj je ležao „pokojnik“, ali kum je bio priseban i odmah su ponovo pozvali Hitnu pomoć. Kum ga je pitao: „Predo, kako si?“, a on mu je s kreveta odgovorio: „Nije baš najbolje, ali dobro sam", otkrio je Saša.

Odmah je bio prebačen je u čačansku bolnicu, kako bi se utvrdilo šta se tačno desilo. Predrag je uporno pokušavao da kaže nešto ćerki i sinu, ali nije mogao da govori lepo otkako je "vaskrsnuo".

Predrag Gostiljac
foto: Printscreen Youtube - Glas Zapadne Srbije

"Ne znamo šta Predrag želi da nam kaže, ali za tim ima neverovatnu želju i neprestano pokušava da progovori. Mimikom i očima nam govori da ima nešto važno da izgovori, ali je njegov govorni aparat oduzet. Bio je mrtav više od jednog sata. Od trenutka kada se ponovo probudio do sada potpuno je promenio lični opis", govorio je zet Saša za "Kurir" pre šest godina i dodao:

"U četvrtak je izgledao dosta dobro. Međutim, onda mu se stanje pogoršalo i u subotu je bio bukvalno iskopneo. Mislili smo da sutrašnji dan neće dočekati, ali ga je sreća pogledala. Danas kada smo išli da ga vidimo, bio je potpuno svestan, orijentisan, pratio nas je pogledom i prepoznao svakog člana porodice. Daleko je bolje, čak je za doručak pojeo i prženicu."

Predrag Gostiljac
foto: Printscreen Youtube - Glas Zapadne Srbije

Međutim, Predragovo srce nije izdržalo, te je prestalo da kuca 29. januara 2018. godine.

Kako je Predrag Gostiljac oživeo?

Nemili događaj desio se 25. januara 2018. godine.

- Primljena je kućna poseta u 17.55, naša ekipa bila je u 18.20 u kući pacijenta Predraga Gostiljca - objašnjavao je tada za "Espreso" Aleksandar Pajović, direktor Doma zdravlja u Čačku, u okviru kojeg funkcioniše Služba hitne pomoći.

Istakao je tom prilikom da je na osnovu izjava članova ekipe koji su bili, doktora i sestre, kao i na osnovu registrofona pomoću koga se snimaju svi razgovori na neki način utvrđeno šta se dogodilo.

"Postoje takozvani sigurni i nesigurni znaci smrti. Nesigurni znaci su prestanak disanja i rad srca. Doktor tvrdi da je pacijent u tom trenutku bio bez svesti, bez disanja, bez pulsa, odnosno bez srčanog rada i on je napisao takozvanu sprovodnicu za leš. Nije napisao potvrdu o smrti, ona se piše dva sata iza toga, kasnije. Samo što se ekipa vratila, u 19.10 zvali su ponovo iz te kuće i rekli da se pacijent pokreće", ispričao je direktor i dodao:

"Doktor je došao ponovo sa ekipom i odveli su pacijenta u bolnicu na odelenje neurologije čačanske bolnice. Pacijent je bolovao, imao je operaciju tumora mozga. Onda je prebačen sa neurologije na interno i posle par dana pacijent je umro. Doktor tvrdi da su postojali ti takozvani nesigurni znaci smrti u tom trenutku - objašnjavao je pre šest godina Pajović i dodaje da je doktor koji je Gostiljca proglasio mrtvim, specijalista urgentne medicine sa iskustvom od preko 40 godina", zaključio je te 2018. godine.

Od tada nešto slično u Srbiji se nije dogodilo, te ovaj slučaj nikako ne pada u zaborav.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs