6 RAZLOGA ZAŠTO NARCISI NE CVETAJU: 1 jednostavan trik će učiniti da žuti cvetići ponovo procvetaju u buketima

Kada narcis ne cveta to ukazuje na ozbiljan problem kod ljubitelja cveća i baštovana koji žele da im ovaj žuti cvet krasi dvorište u rano proleće

Bašta
Autor:
6 RAZLOGA ZAŠTO NARCISI NE CVETAJU: 1 jednostavan trik će učiniti da žuti cvetići ponovo procvetaju u buketima
6 razloga zašto narcis ne cveta, Foto: Shutterstock

Ukoliko imate narcise koji ne cvetaju, sigurno se pitate šta je uzročnik ove greške? Prvi potencijalni uzrok je nepravilna dubina sadnje. Verovatno ste lukovice narcisa posadili mnogo duboko ili mnogo plitko. Preporuka je da se narcisi sade na nekoj srednjoj dubini od uobičajenih lukovica kako bi imali dovoljno prostora za rast i razvoj.

Ako su lukovice posađene plitko one često proizvode bujan rast listova, a veoma malo cvetova. To može usloviti samo jedno: plitko posađen narcis cvetaće samo godinu ili dve, a onda će ostati samo zeleni deo bez cveta.

Narcisi, Narcis, Cveće, Cvet narcis
foto: Shuterstock

Evo još uzročnika ne cvetanja narcisa:

1. Sadnja u pogrešno vreme - lukovice se sade u jesen. Posađeni prekasno, narcisi će biti prekinuti u rastu i razvoju.

2. Pogrešno zemljište - potrebna je bogata zemlja puna hranljivih materija koja je dobro drenirana, tj. ne zadržava vlagu.

3. Pretrpanost - ako je narcis dugo u zemlji i niste ga godinama presađivali, verovatno je razvio mnogo lukovica i zbog toga je postala "gužva" u sistemu korena.

Narcis
foto: Shutterstock

4. Nedostatak hranljivih materija - narcisi vole fosfor i kalijum, to će podstaći cvetanje.

5. Prerano orezivanje - kada nestane cvetova, lišće narcisa ne dirajte još 6 nedelja. Ako listove odsečete prerano, zaustavićete njihov rast i razvoj.

6. Štetočine - sigurno u bašti imate štetočine koje nagrizaju lukovice narcisa.

Da li će narcisi ponovo procvetati?

Ako štetočine nisu nagrizle lukovice, narcisi mogu ponovo da cvetaju ali ako im popravite uslove života. U jesen izvadite lukovice i podelite ih pazeći da ih posadite u propusno zemljište bogato kalijumom i fosforom. Čim se osete kao svoj na svome, nagradiće vas bogatim cvetanjem sledeće proleće.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs