Baštovanstvo

Kako da zaštitite biljke od padavina: Pokrijte ih!

Mali baštanski saveti dobro dođu da svoje omiljene biljkice sačuvate od loših vremenskih prilika
Bašta 27.05.2014. - 11:29h Autor: lisa.rs
Foto: Thinstock

Potpuna zaštita od kiše moguća je samo u staklenicima i plastenicima, ali čak i u malim baštama moguće je preduzeti bar ponešto kako bi se zaštitilo omiljeno povrće i najdelikatnije cvetnice.

 

Rešite se korova posadite pokrivač tla, više možete naći OVDE.

 

Pokrijte biljke

 

Baš tako, pokrijte ih. To ne znači da treba baš da padnete s nogu i pravite prekrivače za svaku od njih, ali možete da se potrudite oko onih najdelikatnijih. Ako imate mogućnosti, nabavite specijalne prekrivače za biljke u leji ili zvona, a ako to ne možete, napravite sami improvizovana zvona od velikih plastičnih balona za vodu.
U slučaju da se približava velika oluja, možete čak i da navučete obične providne kese koje ste tu i tamo malo izbušili na osetljive biljke. Idealno je, naravno, ako postavite prvo nekoliko štapova sa strane, da tu kesu pridrže, a na dnu je otežajte zemljom.

 

Gajite povrće na vašoj terasi, napravite vertikalne vrtove, više možete naći OVDE.

 

Napravite barijeru

 

Ako vam je povrtnjak u nižem delu dvorišta, voda će se neminovno slivati ukoliko nemate napravljenu drenažu. Ipak, uoči najavljenih velikih padavina možete da napravite bar improvizovanu barijeru. Poslužiće, recimo, nekoliko baštenskih kolaca i bala sena: zabodite po jedan kolac kroz seno, sa obe kraće strane, pa ih poređajte jednu do druge. Postavite ih na dovoljnoj udaljenosti od povrtnjaka da ostane dovoljno prostora da barijera skrene potočiće vode.

 

Neka vaše dvorište bude prekriveno leptirastim cvećem, više možete naći OVDE.

 

Postavite dodatna ojačanja

 

Svaka jaka kiša najčešće dolazi s vetrom. Zabodite po neki kolac uz svaku osetljivu biljku, a idealno bi bilo da preko najnežnijih postavite žičanu zaštitu. Proverite da li su vezani izdanci i ojačajte postojeće glavne veze. Sigurno će šteta biti manja, a posao na čišćenju bašte nakon nepogoda lakši.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...