KORISTI SE KAO MIRIS ZA PARFEME

TUBEROZA, KRALJEVSKA BILJKA ZANOSNOG MIRISA: Nezaobilazan na stolu Ane Vintur, a bio je omiljeni cvet LUJA XIV!


Nadaleko je poznat po svom zanosnom mirisu.

Bašta
Autor:
TUBEROZA, KRALJEVSKA BILJKA ZANOSNOG MIRISA: Nezaobilazan na stolu Ane Vintur, a bio je omiljeni cvet LUJA XIV!
Foto: Shutterstock

Agave amica, odnosno tuberoza, je višegodišnja biljka iz porodice Asparagaceae, čiji se ekstrakti koriste kao nota u parfimeriji.

Sada se široko uzgaja kao ukrasna biljka, a izvorno je poreklom iz Meksika.

U intervjuu za Vog, Ana Vintur je rekla da je upravo tuberoza njen omiljeni cvet i da ga uvek drži na stolu.

Omiljeni cvet za parfeme

Prelep miris tuberoze destilovan je za upotrebu u parfimeriji od 17. veka, kada je cvet prvi put transportovan u Evropu. Francuska kraljica Marija Antoaneta koristila je parfem pod nazivom Sillage de la Reine takođe nazvan Parfum de Trianon, koji sadrži tuberozu, cvet narandže, sandalovinu, jasmin, iris i kedar.

tuberoza
foto: Shutterstock

Ostaje popularna cvetna nota za parfeme, bilo u samostalnim mirisima tuberoze ili u mešanim cvetnim mirisima, ali se generalno mora koristiti umereno jer je moćnog mirisa, pa može biti prejaka za korisnika ako se upotrebljava previše.

Uzgajanje

Tuberoze se mogu gajiti na otvorenom, gde će preživeti u zemlji ako temperature ne padnu niže od -6,7 ° Celzijusa. U hladnijim zonama tuberoze se uzgajaju kao letnje jednogodišnje biljke, u saksijama gde se može uživati u njihovom mirisu.

Za cvetanje biljkama je potrebno oko 4 meseca toplih temperatura od trenutka sadnje rizoma. Vrtlari obično započinju sadnjom rizoma u saksijama u plastenicima počev od kasne zime ili ranog proleća, premeštajući ih na otvoreno u kasno proleće kada prođe opasnost od mraza. Ako se u to vreme zasade direktno u zemlji, možda neće procvetati sve do septembra, što značajno smanjuje period u kojem može cvetati. Kada lišće u oktobru počne da žuti, treba ga orezati, rizome iskopati i čuvati na hladnom, suvom i tamnom mestu za zimu.

Omiljeni cvet Luja XIV

Tuberoze je posebno voleo Luj XIV, koji je naredio da se zasade stotine sadnica duž velikih leja u Versaju tako da je miris bio neodoljiv, što je bez sumnje pomoglo prikriti mirise zbog loše higijene palate.

Luj XIV
foto: Profimedia

Uzgajale su se u glinenim posudama i sadile direktno u zemlju; da bi miris bio konstantno jak, novi primerci su se rotirali, ponekad svakodnevno.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs