EFIKASNO IZ PRIRODE

VAŠE BILJKE RAŠĆE KAO LUDE I BIĆE 10 PUTA OTPORNIJE: Evo kako da sami napravite najbolje prirodno đubrivo i insekticid!

Kopriva nalazi sve veću primvenu u organskoj proizvodnji. Može se koristiti kao đubrivo ili kao veoma efikasan insekticid.

Bašta
21:17h Autor:
VAŠE BILJKE RAŠĆE KAO LUDE I BIĆE 10 PUTA OTPORNIJE: Evo kako da sami napravite najbolje prirodno đubrivo i insekticid!
Foto: Shuterstock

Đubrivo od koprive

Čaj od koprive koristi se kao tečno azotno đubrivo i ima veoma pozitivan uticaj na gajene biljke, tako što podstiče rast, stvaranje hlorofila, jača otpornost biljaka prema stresnim uslovima, kao i bolestima i štetočinama.

Ðubrivo se pravi tako što se stabljika i list koprive iseckaju, stave u drveni ili plasticni sud i doliju vodom, ali ne do vrha (zato što masa peni). Poželjno bi bilo da voda za dolivanje bude kišnica, ali ako nema uslova za njeno sakupljanje, može se koristiti i odstajala voda. Sud se ostavi da stoji na suncu, masa se meša najmanje jednom dnevno. Ðubrivo je gotovo nakon 15 dana kada dobije tamnu boju i više ne peni.

Ðubrivo se može koristiti zalivanjem zemljišta oko biljaka ili folijarno. Ako se koristi za zalivanje, rablažuje se vodom u odnosu 1:10, a ako se koristi folijarno, pre upotrebe mora se procediti i razblažiti vodom u odnosu 1:10 do 1:25.

Insekticid od koprive

Kopriva se može koristiti i kao insekticid i to u vidu čaja ili ekstrakta.

Čaj se priprema tako što se isecka 1 kg koprive i 1 kg pelina, prelije sa 8 l kipuće vode, ostavi se da stoji najmanje pola sata. Nakon toga se procedi, ohladi i može se koristiti za prskanje oboljelih biljaka.

Ekstrakt od koprive

Ekstrakt od koprive može se koristiti za prskanje protiv biljnih vaši.

Spravlja se tako što se 1 kg iseckane koprive (stabljika i list, bez semena) prelije sa 9 l vode (po mogucstvu kišnice), ostavi se da stoji 24 sat uz povremeno mešanje.

Pre upotrebe ekstrakt se procedi i bez razblaživanja može se koristiti za prskanje zaraženih biljaka.

Izvor: psss.rs

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs