Biljka 21.veka

Čičoka spas za šećeraše: Lako se sadi, a još lakše kuva!

Ova biljka je lek za ljude koji imaju povišen šećer, a gaji se veoma jednostavno. Nadzemni deo se može iskoristiti isto tako dobro kao i onaj koji raste u zemlji
Bašta
14:58h Autor:
Čičoka spas za šećeraše: Lako se sadi, a još lakše kuva!
Foto: Shutterstock

Čičoku možete naći na svim pijacama. Slična je krompiru, i veoma je lekovita kada se koristi u ishrani. Nazivaju je i biljkom 21. veka, jer se danas najviše koristi u kulinarstvu.

Krompirasti deo čičoke se koristi za farmaceutsku industriju i ljudsku ishranu. U krtoli čičoke, za razliku od običnog krompira, nema skroba nego inulina, zbog čega ga u ishrani koriste osobe obolele od šećerne bolesti - dijabetesa i osobe koje imaju problema sa prekomernom težinom.

Napravite ukusnu čorbicu od čičoke a recept pročitajte OVDE.

Kao ljudska hrana čičoka se može koristiti sirova, tanko narendana i začinjena kao salata u koju možete dodati i drugo povrće. Kao prilog jelu koristi se kuvana ili pečena kao i krumpir. U obliku brašna koristi se za izradu hleba.

Ako vas zanima baštovanstvo pogledaje kako da posadite čajeve u svom dvorištu, više možete pročitati OVDE.

Od čičoke se može proizvesti i rakija, i to 6 litara od 100 kilograma čičoke, a može se i kiseliti kao zimnica. Dijabetičari čičoku mogu koristiti u neograničenim količinama dnevno jer ona snižava visinu šećera u krvi. Slično kao krompir, i čičoka je dobar izvor kalijuma, a pola šaljice sveže čičoke zadovoljava 20 % dnevnih potreba za kalijumom. U istih pola šoljice čičoke nalazi se 1,5 grama belančevina, 1,2 grama celuloze. Čičoka je izvor kalcijuma, gvožđa, vitamina S, folne kiseline i vitamin V1 i V2.

Da bi se iskoristila lekovita svojstva čičoke, treba je konzumirati u svežem stanju. Termički obrađen gomolj nema lekovita svojstva karakteristična za sirov koren pa se preporučuje za ishranu zdrave osobe.

Čičoka daje izvanredne prinose uz jednostavnu agrotehniku, otporna je na sve vremenske uticaje i bolesti, proizvodnja je jako jeftina kada se uzme u obzir da se sadni materijal kupuje samo jednom, a eksploatiše deset godina.

I terasu možete iskoristiti kao vrt, posadite omiljeno povrće, više pročitajte OVDE.

Čičoka ili kako je još nazivaju slatki krompir, morska repa, mačja repa, divlji krompir je višegodišnja zeljasta biljka, slatkog gomolja (krtola), krupnog i nepravilnog oblika. Potiče iz iste biljne porodice kao i suncokret. Sličnost im je u izgledu nadzemnog dela biljke. Stabljika je jednogodišnja, može da poraste do 3,5 metra visine, donji listovi su srcoliki na dužim drškama, a u septembru na vrhu razvijaju velike crvenkastosmeđe ili svetlo žute cvetove slične suncokretu, ali manje (u pečniku 4-8 santimetra).

Čičoka se može gajiti kao jednogodišnja i kao višegodišnja kultura. Dobro podnosi sušu i niske temperature.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs