UKRASNO BILJE

Zaštitinik doma i najlepša dekoracija: OVAKO SE SADI, ODRŽAVA I NEGUJE NARCIS!

Ovako se neguje najlepši prolećni cvet

Bašta
Autor:
Zaštitinik doma i najlepša dekoracija: OVAKO SE SADI, ODRŽAVA I NEGUJE NARCIS!
Foto: Shuterstock

Narcis je višegodišnja biljka iz roda Narcissus, i porodice lukovičastih biljaka, latinski naziv (Amaryllidaceae).

Narcis ima izdužene listove, u plavo-zelenoj boji. Ima pojedinačne cvetove, mada se nekad desi da jedna stabljika da dva cveta. Cvet se sastoji iz 6 latica i trubaste krune. Osnovna boja cvetova je bela, žuta i narandžasta, a mogu da budu jednobojni ili dvobojni. Gaji se kao ukrasna biljka, ali, ako niste znali, narcis sadrži izvesne otrovne supstance, zato budite oprezni pri gajenju.

Narcis je dobio ime po Narcisu, sinu grčkog boga Kefisa i nimfe Liriope. Narcis je bio lep mladić zbog koga su devojke patile i često se zbog nesrećne ljubavi ubijale. Zbog toga je Narcis bio kažnjen tako što se, ugledavši svoj lik u površini jezera, zaljubio u samog sebe. Uvenuo je od "ljubavi" i na kraju se pretvorio u cvet.

Narcisi se često sade u kombinaciji sa zumbulima i lalama. Zbog sadržaja određenih materija narcisi odbijaju miševe i voluharice, ali i veverice, srne i zečeve. Zahvaljujući toj svojoj osobini narcisi se sade od davnina kao cveće koje čuva kuće i skladišta hrane od tih štetočina. Možemo da ih sadimo u voćnjacima da bismo zaštitili stabla od miševa i voluharica, ali im tokom vegetacije treba obezbediti da pola dana provedu na sunčevoj svetlosti.

BEBINE SUZE: BILJKA koju SVAKA ŽENA ŽELI u svom domu! (FOTO)

Narcisi, Narcis, Cveće, Cvet narcis
foto: Shuterstock

Sadnja narcisa

Jesen je vreme sadnje lukovica narcisa. Ovi vesnici proleća mogu da se sade do sredine oktobra, a ako vremenske prilike dozvole i kasnije. Sadnju treba obaviti najkasnije 2-4 sedmice pre nego što temperatura padne ispod nule. Narcisi pripadaju porodici Amaryldaceae. To su višegodišnje, veoma otporne biljke. Cvetaju krajem zime i početkom proleća, tokom marta i aprila.

Idealno omesto za sadnju

Prilikom izbora mesta za sadnju potrebno je odabrati mesto koje je zaštićeno od vetra, sa blagim nagibom. Za sadnju treba odabrati pH neutralno ili slabo kiselo zemljište. Najpogodnije je zemljište sa pH vrednostima 6,5-7. Postoje i narcisi koji vole bazno zemljište. Ukoliko narcise sadimo u glinovito, teško zemljište onda mu treba dodati pesak, a peskovitom zemljištu potrebno je dodati glinu i kompost.

Đubrenje se obavlja tri meseca pre sadnje. Ukoliko se zemljište đubri svežim stajnjakom đubrenje se mora obaviti godinu dana pre sadnje. Sveže stajsko đubrivo može da izazove propadanje lukovica.

U toku prve godine biljka naraste na račun hranljivih materija deponovanih u lukovici. Za svoj rast i cvetanje narcisi zahtevaju izbalansiranu ishranu mineralnim elementima. Narcisi troše dosta fosfora i kalijuma za formiranje lukovica i cvetanje. Nije preporučljivo saditi ih pored biljaka koje brzo rastu. Ove biljke će oduzimati hranivo i vodu od narcisa i oni će zaostajati u rastu i formiranju cvetova.

5 najpopularnijih sobnih biljaka na Instagramu: Lake za održavanje, izgledaju sjajno u svakom enterijeru! (FOTO)

Narcisi, Narcis, Cveće, Cvet narcis
foto: Shuterstock

Cvetanje narcisa

Narcis cveta samo od marta do maja meseca. Pošto su blagog mirisa i atraktivni, koriste se u cvećarstvu kao rezno cveće. U vaze se stavljaju samo narcisi, jer zbog svog otrovnog dejstva, narcis može biti poguban ako u buket dodate neko drugo cveće.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs