Baštovanstvo oplemenjuje

Vreme je za ruže: Načini orezivanja i negovanja

Naučite kako se orezuju ruže kako bi one bile još lepše
Bašta
14:12h Autor:
Vreme je za ruže: Načini orezivanja i negovanja
Foto: Thinstock

Neiskusni ljubitelji cveća se često ustručavaju da orežu biljke, ali to – u suštini – nije tako komplikovan postupak, prenosi lisa.rs. Odsecanje precvetalih cvetova je važno da bi biljka sačuvala energiju.

Kako podstaći cvetanje ruža

Odsecanje precvetalih cvetova predstavlja, na izvestan način, i postupak kojim “varamo” prirodu i teramo biljku da proizvede nove cvetove. Međutim, time ćemo ukloniti i mesta na kojima se skrivaju nepoželjni insekti, a i omogućiti bolje strujanje vazduha. To znači i smanjiti rizik od gljivičnih oboljenja.

Kod baštenskih i “kontejner” ruža, koje često cvetaju, nije neophodno samo da se odlomi precvetalo, već i da se cela cvast odseče oštrim nožem iznad prvog razvijenog lista.

Ruža ponovo izbija iz sledećeg pazušnog pupoljka. Što niže budete isekli precvetali cvet, to će krupniji biti sledeći pupoljak na tom mestu. Sorte koje samo jednom cvetaju bolje je da se ne orezuju, jer najčešće obrazuju šipurke.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs