Neverovatno stanje

Neurolog koji bol svakog pacijenta bukvalno oseća kao svoj: Sve sam shvatio kad sam video smrt na operacionom stolu! (FOTO)

Dok su lekari pokušavali da ga ožive, osetio sam defibrilator na vlastitim grudima, ostao sam bez vazduha, a u grlu kao da mi se odjednom stvorila cev od respiratora... Kad su ga proglasili mrtvim, osetio sam jezivu tišinu, objašnjava doktor Salinas

Lifestyle
18:06h Autor:
Neurolog koji bol svakog pacijenta bukvalno oseća kao svoj: Sve sam shvatio kad sam video smrt na operacionom stolu! (FOTO)
Foto: Printscreen Instragram / joelsalinasmd

"Muzika stvara boje, brojevi imaju ličnost, a bol druge osobe ja osećam kao svoj", sve ovo tvrdi Džoel Salinas (35) iz Majamija, neurolog koji je trenutno zaposlen u Opštoj bolnici u Masačusetsu.

Ovaj mladi lekar u knjizi "Mirror Touch: Notes from a Doctor Who Can Feel Your Pain" iz vlastitog iskustva opisao je kako je to živeti sa sinestezijom - specifičnim stanjem zbog kojeg pojedinci mogu jasno da povezuju neki objekat ili percepciju s nekoliko različitih čula - koliko god "ludo" zvučalo, ali sinestetičari mogu, na primer, određena slova da vide u određenoj boji (npr. "A" im je žuto, a "R" ljubičasto), a kad izgovore određenu reč, npr. košarka, u ustima mogu da osete ukus, recimo, pomorandže!

Iz ugla sobe čula sam jecaj starice, a nikog nije bilo: Priča koja ledi krv u žilama!

A post shared by Joel Salinas (@joelsalinasmd) on

Dr Salinas kaže kako je tek za vreme studija medicine i stažiranja shvatio koliko je sinestezija "snažna i opasna".

"Tog dana 2008. godine video sam čoveka kako umire na operacionom stolu. Imao je srčani zastoj. Dok su lekari pokušavali da ga ožive, osetio sam defibrilator na vlastitim grudima, ostao sam bez vazduha, a u grlu kao da mi se odjednom stvorila cev od respiratora... Kad su ga proglasili mrtvim, osetio sam jezivu tišinu, kao da u meni više nije bilo nijednoga čula... Kad sam se napokon malo primirio, otrčao sam u toalet i dugo povraćao. Jedva sam samog sebe uspeo da uverim da sam i dalje živ", opisao je Džoel Salinas u svojoj knjizi.

Kako piše BBC, ovaj mladi lekar već je u detinjstvu bio svestan da je drugačiji od drugih, a zbog sinestezije, za koju tada nije ni znao, vršnjaci su mu se često rugali i odbacivali ga iz društva.

Jedne noći je probudili užasni bolovi u stomaku: Odjurila u bolnicu, lekari je šokirali nalazima! (FOTO)

A post shared by Joel Salinas (@joelsalinasmd) on

"U školi sam bio potpuno zbunjen. Evo samo jedan primer - broj dva doživljavao sam kao crvenokosu osobu nalik mojoj majci, a broj četiri bio mi je sinonim za plavu prijateljsku osobu - pa kako onda dva plus dva mogu da budu četiri? U mom svetu to je jednostavno nemoguće", objašnjava Džoel.

Kako bi izbegao izrugivanje okoline, Salinas se još više povukao u sebe - dane je provodio zatvoren u sobi, a glavna zanimacija bila mu je gledanje animiranih filmova.

"Kad bi Ptica Trkačica isplazila jezik, osećao sam kao da je i moj jezik "napolju", kad bi kojota udario kamion, i ja sam na svojoj koži osetio taj udarac...", prisetio se ovaj 35-godišnji Amerikanac.

Doktori isključili devojku sa aparata: Njena majka odmah primetila nešto ispod pokrivača! (VIDEO)

A post shared by Joel Salinas (@joelsalinasmd) on

A otkad je postao lekar, njegova empatija narasla je do neverovatnih razmera, što mu, ističe ponosno, itekako pomaže u poslu.

"Mogu da osetim kad je pacijent žedan, kad ga nešto boli... Ne moraju ni da mi kažu, ja to jednostavno već unapred znam", kaže Džoel.

Stručnjaci pretpostavljaju da sinesteziju ima tek 1,6 odsto svetske populacije.

"Ranije, kad se o ovom specifičnom stanju nije znalo gotovo ništa, okolina je sinestetičare doživljavala kao ludake i čudake... Danas je situacija ipak drugačija - edukujemo ljude da sinestezija nije bolest. Meni lično ona nije ni blagoslov ni prokletstvo jer, realno, može da bude oboje, ali ja svoj život ipak ne bih menjao jer me upravo sinestezija čini čovekom kakav jesam", zaključio je Džoel.

Inače, postoji više vrsta sinestezije, a dr Salinas je u svojoj knjizi opisao tzv. sinesteziju ogledala - kod nje je specifično što sinestetičar posmatrajući neku osobu na neki način ogleda njena osećanja u sebi.

Doktori im branili da budu zajedno: Najiskrena ljubavna priča do poslednjeg daha! (VIDEO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs