Užas

Daleko od ljubavi: Jezivo poreklo Dana zaljubljenih!

Neki običaji koji su se ranije sprovodili 14. februara zaista su sablasni

Lifestyle
Autor:
Daleko od ljubavi: Jezivo poreklo Dana zaljubljenih!
Foto: Shutterstock

Taj datum, 14. februar, u davna vremena je bio sve, samo ne romantičan!

Naime, današnji praznik ljubavi nekada se povezivao sa plodnošću i krvlju. Stari Rimljani slavili su Luperkalije između 13. i 15. februara, kada su čistili grad od zlih duhova i prizivali plodnost i zdravlje.

Običaj je bio da muškarci žrtvuju kozu i psa i njihovim leševima udaraju žene - ne bi li postale plodnije!

"Bili su pijani, bili su goli. Mlade žene su se zapravo "nameštale" muškarcima da ih udaraju. Verovali su da će ih to učiniti plodnijim", objašnjava Noel Lenski, istoričar sa Iniverziteta Kolorado.

Rimski sveštenici bi se presvukli u kožu, hodali gradom i šibali koga stignu, a cilj su bile devojke i žene koje su porodice čak gurale na ulicu kako bi sveštenici mogli da ih dohvate i izudaraju! To se smatralo dobrim znakom.

Bio je običaj i da se organizuje svojevrsna lutrija, u kojoj su mladi muškarci iz tegle izvlačili imena žena. Potom bi se spojili i ostali zajedno tokom festivala, a možda i kasnije.

Dan zaljubljenih se povezuje i sa pogubljenjem dvojice muškaraca koji su se zvali Valentino, a ubistvo je naručio car Klaudije II. Bilo je to u 3. veku, 14. februara, ali različitih godina. Njihovo mučeništvo je Katolička crkva uzdigla proslavom Svetog Valentina - to je jedna od teorija.

Specijalna torta za dvoje: Kremasta fantazija za Dan zaljubljenih! (RECEPT)

Sveti Valentin
Sveti Valentinfoto: Profimedia

Prema drugom verovanju, Klaudije II zabranio je mladićima u Rimu da se žene, jer je smatrao da su neoženjeni muškarci bolji vojnici. Ali, sveštenik Valentin ga nije poslušao, već je nastavio s obredima venčanja, ali u tajnosti. Međutim, tajna nije dugo ostala tajna i sveštenik je pogubljen.

Treće verovanje kaže da se Valentin zaljubio u ćerku čuvara zatvora dok je sedeo iza rešetaka. Pre nego što su ga odveli na pogubljenje, poslao je toj devojci pismo u kojem joj je otkrio svoju ljubav. Pismo je završio rečima "Tvoj Valentin".

U 5. veku, Papa Gelacije I ukinuo je Luperkalije i 14. februar proglasio danom Svetog Valentina.

Još mračnih događaja na Dan zaljubljenih

Takozvani "Masakr na Dan zaljubljenih" zbio se 14. februara 1929. godine. Bio je to jedan od najkrvavijih dana u istoriji mafije kada je u Čikagu ubijeno sedam muškaraca, u garaži iz koje su irski gangster i njegova ekipa distribuirali alkohol tokom prohibicije. Iako ovaj masakr nikada nije zvanično bio povezan sa Al Kaponeom, smatralo se da je upravo on bio odgovoran za ubistva.

Južnoafrički paraolimpijac Oskar Pistorijus ubio je svoju devojku, manekenku Rivu Stinkamp u njihovom domu 14. februara 2013. godine sa četiri hica iz pištolja.

Ana Bekuta i Mrka na Dan zaljubljenih slave 6. godišnjicu veze: Ovo je pevačicina tajna za sreću u ljubavi!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs