Obratite pažnju

Ovo nikako ne treba da poklanjate starijima od 50 godina za praznike: Bolje idite praznih ruku!

Ako žive sami i usamljenost je njihov najveći problem, radije provedite kvalitetno vreme s njima

Lifestyle
Autor:
Ovo nikako ne treba da poklanjate starijima od 50 godina za praznike: Bolje idite praznih ruku!
Foto: Shutterstock

Šampanjac ili viski, flaša nekog alkohola najčešći je poklon kada nekome idemo u goste. Za Božić se takođe, u nedostatku ideja, često poklanja alkoholno piće, pogotovo starijim ljudima, s obzirom na to da nikome nije jasno šta njima treba.

Ipak, zdravstvene kampanje ove godine pozivaju ljude da dva puta razmisle o tome šta će pod jelkom ostaviti za svoje roditelje, bake i deke, odnosno sve one starije od 50 godina. Naučnici kažu da svojim starijim rođacima treba da poklonite svoje vreme i društvo umesto flaše pića, jer je konzumacija alkohola među penzionerima u ozbiljnom porastu.

Istraživanje je pokazalo da u poslednje vreme najviše alkohola piju ljudi između 55 i 64 godine starosti. Oni su takođe skloniji da preteraju i probiju dopuštenu granicu nedeljnog unosa alkohola nego drugi.

Doktor Baron Hajter kaže kako društvo još uvek ispijanje alkohola povezuje sa kasnovečernjim izlascima, žurkama i generalno sa svim što rade mladi.

Stvarnost je, zapravo, drugačija. Mnogo više alkohola pije se u privatnosti svog doma, i to najviše među starijim ljudima. Mladi se nekako sve više odlučuju za zdraviji životni stil.

"Ne želim da budem "ubica zabave", ali to znači da je bolje ne poklanjati starijima alkohol za Božić. Ako žive sami i usamljenost je njihov najveći problem, radije provedite kvalitetno vreme s njima. To će im mnogo više značiti", kaže Hajter.

Poklon, ukras, slatkiš: Kako da napravite najmekše praznične medenjake! (RECEPTI)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs