Zapamtite

Mudrost vredna 1,3 miliona dolara: Formula za miran i srećan život iz 1922. godine!

Veliki fizičar zapisao ju je na parčetu papira u jednom japanskom hotelu

Lifestyle
Autor:
Mudrost vredna 1,3 miliona dolara: Formula za miran i srećan život iz 1922. godine!
Foto: Shutterstock

Beleška Alberta Ajnštajna o tajni srećnog života prodata je u utorak na aukciji u Jerusalimu za 1,3 miliona dolara, objavila je aukcijska kuća Winner’s.

Na aukciji su ponuđene dve beleške koje je naučnik predao jednom dostavljaču u Tokiju, od kojih je jedna o tajni srećnog života, i koje su se pojavile 95 godina kasnije.

Slavni fizičar, autor teorije relativiteta, 1922. je bio na turneji u Japanu, gde je održavao predavanja. U to doba je saznao da će biti predložen za Nobelovu nagradu za fiziku i njegova slava se proširila i van naučnih krugova.

U Imperial Hotelu u Tokiju jedan dostavljač mu je doneo pošiljku. Nije poznato je li dostavljač odbio napojnicu, u skladu s lokalnim običajem ili Ajnštajn nije imao sitniša, ali nije želeo da ga ostavi praznih ruku, pa mu je predao dve beleške na nemačkom.

“Možda, ako budeš imao sreće, ove beleške će biti mnogo vrednije od napojnice”, rekao mu je Ajnštajn, tvrdi prodavac beleški.

Kako da rešite svaki problem u životu: Najuspešniji ljudi koriste Ajnštajnovu metodu!

foto: Profimedia

Na jednoj, napisanoj na listu papira sa logom Imperial Hotela, piše:

"Miran i skroman život donose više radosti od nemirne trke za uspehom".

Na drugoj, na belom papiru, nalazi se slavna uzrečica pripisana Lenjinu:

"Gde ima volje, ima i načina".

Aukcijska kuća je potvrdila autentičnost ovih beleški.

“One nemaju naučnu vrednost, ali mogle bi da pomognu u određivanju ličnih razmišljanja Ajnštajna, čije je ime postalo sinonimom za genijalnost", ocenio je Roni Gros, zadužen za najveću kolekciju arhiva slavnog fizičara na Jevrejskom univerzitetu u Jerusalimu.

Osim beleški, na aukciji u utorak su ponuđeni i drugi predmeti, među kojima su pisma koje je Ajnštajn napisao pred kraj života.

Za sreću i uspeh, ove 4 stvari zapamtite kao Oče naš: Život je samo jedan!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs