Razmislite

Zašto život leti posle tridesete: Promena koju morate da napravite!

Ako imate ustaljenu rutinu svakog vikenda, nećete mnogo pamtiti kako ste proveli svoje slobodne dane kada dođe ponedeljak jutro
Lifestyle
17:54h Autor:
Zašto život leti posle tridesete: Promena koju morate da napravite!
Foto: Profimedia

Ako sve o čemu mislite kada dođe ponedeljak jeste da je vikend brzo prošao, možda bi trebalo nešto da promenite u budućnosti. Ispostavilo se da je ključ za ispunjujući vikend, koji se ne čini kao da je proleteo, u tome da potražite i radite nešto novo, piše Lifehacker.

Prema Dejvidu Iglmanu (David Eagleman), profesoru na Stanfordu, i autoru knjige The Brain: The Story of You, potraga za novim aktivnostima i iskustvima, najbolji je način da malo "razvučete" vreme. Vrlo je bitno šta vaš mozak shvata kao novo. Kada provodite vreme radeći nešto vama nepoznato, vaš mozak se fokusira više na skupljanje informacija povezanih sa tom aktivnošću, stvarajući potpunije sećanje na iskustvo. Kada se prisećate tog iskustva ili situacije, imate utisak da imate (ili ste imali) više vremena.

Dakle, ako imate ustaljenu rutinu svakog vikenda, nećete mnogo pamtiti kako ste proveli svoje slobodne dane kada dođe ponedeljak jutro. Imate utisak kao da su proleteli jer svom mozgu niste „dali“ nove informacije koje bi sakupio i uključio u svoj sistem.

Iglman čak ističe da je vikend pun rutina nalik dugačkom, dosadnom letu - deluje kao večnost dok ste u vazduhu, ali čim sletite, praktično zaboravite celo to iskustvo. Isti je razlog zašto se čini da vreme sve brže protiče kako starimo.

Iglmen objašnjava:

"Kada ste mali, sve vam je novo i stvarate nove uspomene na to. Zato kada se osvrnete na kraju školskog leta, čini vam se da je dugo trajalo jer pamtite sve i svašta, naučili ste da vozite bicikl, iši ste na more, ili na selo, doživeli mnogo novih iskustava i videli nove stvari.. Ali, kada ste stariji, kao da ste već videli sve obrasce ranije."

Ako hoćeš da u bilo čemu uspeš, lepo se obuci: Kako nas odeća izdvaja iz mase!

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Srećom, potraga za nečim novim svakog vikenda nije tako teško kao što zvuči - ne morate baš da skačete padobranom. Samo treba da napravite neke planove koji nisu u okviru vaše uobičajene rutine.

Možete, na primer, da uradite sledeće:

- Odete negde na vikendAko morate da ostanete kod kuće vikendom, onda neka jedan dan vikenda bude radan - sređivanje kuće, dvorišta, nabavka, popravke, završavanje nečega za posao, a drugi dan neka bude posvećen nekim novim stvarima

- Pešačite negde van vaše uobičajene staze ili puta kojim obično idete

- Isprobajte novi restoran, bar, kafić ili klub

- Istražite kraj (bilo vašeg grada ili Srbije) u kom niste bili

- Idite do pijace ili marketa koji su vam udaljeniji

- Ako stalno gledate filmove, pogledajte predstavu za promenu

- Nemojte letovati (ili zimovati) uvek na istom mestu

Kada radite nove stvari, kao da se vreme ubrzava. Radite stvari koje vas ispunjavaju, koje vas čine srećnima, i koje do sada niste probali, i osećaćete se zadovoljnije, ne samo kada dođe ponedeljak, nego i kada se osvrnete na ceo svoj život.

Kada izgubiš nadu i pomoć, potraži je od Boga: Dobićeš je otkuda se nisi nadao, ni zamišljao!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs