Ništa nije moglo da spreči tragediju

Zašto se brak Lenke Dunđerski i Nikole Tesle nikad nije ostvario: Nemoguća ljubav i velika tragedija

Očajnički pokušaj Laze Kostića da uda Lenku završio se neuspešno
Lifestyle
19:56h Autor:
Zašto se brak Lenke Dunđerski i Nikole Tesle nikad nije ostvario: Nemoguća ljubav i velika tragedija
Foto: Wikipedia

Da je romansa između Laze Kostića i Lenke Dunđerski jedna od najvećih srpskih ljubavnih priča već je dobro poznato. Njen tragičan kraj iznedrio je najlepšu srpsku ljubavna pesma "Santa Maria della Salute", kojom je tada već ostareli somborski poeta zapravo podigao Lenki neprolazni i veličanstven spomenik.

Mnogo od njihove platonske ljubavi sačuvano je u Lazinim pisima i Lenkinom dnevniku, ali je dugo ostalo nepoznato da je pesnik, u očajničkom pokušaju da se skloni od lepe kumice, došao na ideju da je uda za tada 39-godišnjeg Nikolu Teslu.

Pisma koja je poslao velikom naučniku objavljena su 2010. u Godišnjaku Gradskog muzeja u Somboru. Laza Kostić i Nikola Tesla sreli su se u Pešti 1892. godine, gde je naučnika posetila delegacija Velike škole da bi ga pozvala da poseti Beograd, a jedan od članova delegacije bio je i veliki pesnik. Tesla je iste godine, prvi i jedini put, došao u srpsku prestonicu, ali je sa Lazom postao iskren prijatelj.

Njihova prepiska trajala je duže od deceniju. Izvesno je da ideju da ga oženi bogatom vojvođanskom naslednicom Kostić Tesli nije izneo "oči u oči" (kao što je prikazano u seriji) već u pismima. "Provodadžisanje" je počelo u junu 1895. u vreme kada je Laza već skoro pet godina poznavao Lenku, a njihova ljubav bila već učvršćena. Ipak, znajući da je romansa nemoguća, pesnik piše velikom naučniku:

Dragi prijatelju, danas je od prilike treća obljetnica kako smo se ono sastali u Pešti i onako lijepo proveli ono nekoliko dana. Naumio sam da proslavim taj dan. Šta mislite kako? Ne biste nikad pogodili da vam ne kažem: hoću da vas oženim! Quelle idée! Reći ćete. Znam šta ćete reći, znam šta ćete pomisliti, sve znam, pa ipak! Promislite se dobro, sve mislite na jedno smislite, pa mi javite na šta ste smislili. Ako pristajete, poslaću vam odmah sliku moje namjenjenice i doznaćete njeno ime....Bilo kako bilo, svakojako vjerujte da ostajem navjek vaš prijatelj, Laza Kostić

Bila je ponos i lepota stare Jugoslavije: Tragedija koja se i dalje pamti (FOTO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs