Zalepite ih na frižider

Sindrom tetke ima sve više žena: Ovo morate da pročitate, dok nije kasno!

Samo tetke zaboravljaju da su kod srećnih mama srećna deca, a kod srećnih žena srećni muževi
Lifestyle
23:28h Autor:
Foto: Ilustracija / Thinkstock

O sindromu "tetke" nećete moći da pročitate ni u jednom medicinskom časopisu, iako u životu on označava potpuno realnu pojavu: stanje bezvoljnosti, zvocanja, gunđanja, umora, beživotnog pogleda, aseksualnost i odsustvo želje za sanjarenjem

 

Nažalost, među nama je mnogo žena sa takvim simptomima.

 

Jednog dana u meni se pojavila se "tetka". Nije odjednom. Ispočetka ona je navratila samo na minut, kod moje bezbrižne, ali i samouverene unutrašnje devojke. Dešavalo se to u vidu ne znam otkuda, priliva posvećenosti čišćenju, pranju, ribanju, peglanju...

 

Ali, što je najvažnije - u vidu zvocanja na ukućane, da nikome sem mene ništa nije potrebno u ovoj kući, niko ne vodi računa ni o čemu, osim mene. Ali moja unutrašnja devojka bi brzo ispraćala svoju gošću. I sve je opet postajalo lako i zabavno.

 

Nakon rođenja sina, nepozvana gošća je sve češće počela da navraća kod mene, sakrivajući se ispod socijalno odobravanih maski, osećaja duga i odgovornosti. Posle rođenja drugog sina, tetka se preselila kod mene za stalno. Nepristojno i cinično. Sa sve svojim prtljagom: melanholijom, dosadom, zvocanjem i suvišnim kilogramima.

 

Stub samopoštovanja: Najjači udarac koji možete da zadate, a da sačuvate dostojanstvo i ugled!

 

Ona je napravila reviziju u kući i čvrstom rukom izbacila devojačku garderobu i zabranila cipele sa štiklama. Kad sam joj stidljivo predlagala ulazak u prodavnicu donjeg rublja, tetka je bila neumoljiva: Gde si krenula? Treba ti novi mikser, usisivač i krpe za kuhinju!

 

Svaki dan sve smelije odomaćivala se u kući, zbog čega su se deca ređe smejala, prijatelji prestali da dolaze u goste, a muž prestao da šapuće nežnosti...

 

Ali, jednog prolećnog sunčanog dana, kod moje unutrašnje devojke nešto je žignulo: Život je postao nepodnošljiv! Kupivši nove cipele sa štiklom i ofarbavši kosu, izbacila sam napolje odvratnu, zlobnu, debelu tetku domaćicu,  zajedno sa njenim zvocanjem, gunđanjem, umorom i osećajem duga.

 

I napisala sam za sebe zapovesti za borbu protiv sindroma "tetke":

 

1. Sve radi sa lakoćom i ljubavlju!
Kako kažu filozofi - Što je unutra, to je i spolja. Ako se raduješ svemu, uživaš u svakom trenutku svog života, to i spolja postaješ - lepa i privlačna za druge, i za sreću. Tvoje dobro raspoloženje je kao krugovi na vodi, širi se na sve, koji su pored tebe. Samo tetke zaboravljaju da su kod srećnih mama sretna deca, kod srećnih žena sretni muževi.

 

Kad neko hoće da vas ponizi i uvredi: Samo jedan potez i izaći ćete kao pobednik!

 

2 Nikome nisam ništa dužna!
Osećaju duga (dužna sam, meni su dužni) treba posvetiti čitav red psihijatrije. Klasika žanra: Mrzim da kuvam, perem, peglam, ali moram! I umesto toga da se jednostavno oslobodimo stvari koje ne volimo, opterećujemo sebe, iritiramo ostale, pretvarajući se u ogorčenu tetku. Niko nas ne moli da crkavamo tri sata u kuhinji i udovoljavamo sa pet vrsta jela za ručak. To je ubeđenje ukorenjeno u detinjstvu - da će vas  bez dobrog ručka muž ostaviti, a deca će pomreti od gladi. To je ono što nas guši, i treba se odmah  osloboditi ovog uverenja.

 

3. Svejedno mi je šta će reći ljudi!
Bitno je šta o sebi mislim ja. A o sebi treba misliti samo lepo. Ako neko razmišlja drugačije, to su njegovi problemi. O tome šta će ljudi reći sekiraju se samo tetke. Devojke, kao borci traže savršenstvo samo u sopstvenim očima. Ravno držanje, lagan hod, uzdignuta brada - zar će neko posumnjati da ste boginja, savršena, srećna žena? Ne!

 

4. Visokim potpeticama i u seksi odeći, čak i sa decom u naručju - DA!
Sa torbama i u neformalnoj odeći, čak i ako ste bez muža - NE! Da li znate, da najveću količinu karmina koriste, nećete pogodite, žene Arapskih Emirata! Dugo nisam razumela zašto! Jer one nose veo? Ispostavilo se - jednostavno. Kod nas se žene doteruju kad izlaze na ulicu, idu na posao, u goste. Kod kuće hodaju u kućnim haljinama, bez šminke, ma znate i sami... A kod njih je suprotno! Za ljude, orijentalne dame ne moraju da se doteruju, ali kod kuće - sa suprugom ili prijateljima izgledaju kao kraljice. Zlatno pravilo, zar ne? Samo tetke kažu nemam snage, umorna sam, zauzeta sam, neću, ne mogu.

 

Muž me ostavio zbog ove 4 stvari: Ovako sam uništila brak, sve je moja greška!

 

5. Ženska svrha je ne opsluživati muškarca, a inspirisati ga!
Moj otac je govorio da žene, koje su savršene domaćice, muškarci ne ostavljaju. On ih je imao  tri! Sve su odlično kuvale, prale i peglale... On tako i nije razumeo jednostavnu stvar: domaćica i žena - to nije ista stvar. Prva, zabrinuta domaćica, u kecelji sa varjačom u rukama. Druga može uveseliti kuću, postati muza, inspiracija, porodični mozak, na kraju krajeva bilo šta, samo ne tetka!

 

6. Ja postojim, i to je već dovoljno za sreću!
Takve nema i nikad je neće biti! Složićete se, osećati se krivom, nesrećnom, jadnom, suzbijati u sebi jedistvenu individualnost, i pretvarati se u gunđalo. Isprativši nepoželjnu gošću, ponovo sam počela da volim i radujem se životu. Mogu da potrošim novac u kozmetičkom salonu bez griže savesti, i u belim pantalonama se spustim niz tobogan sa decom. Ko je rekao da odrasle žene to ne mogu? Tetka?!? U mislima joj pokazujem srednji prst i idem da vozim rolere!

 

Zašto su druge žene uspešne i srećne, a ti nisi: Greška je tvoja, nema veze sa novcem i izgledom!

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...