Raj za dušu

NADOMAK VALJEVA, UŠUŠKAN U ČIST BOŽJI MIR: Ovaj manastir zovu srpski Ostrog, ovde se leče sve bolesti i opraštaju gresi!

Sveta tajna Jeleosvećenja oslobađa dušu svega lošeg, čak i onoga što smo zaboravili, a uz istinsku veru, svaka bolest biva izlečena

Lifestyle
Autor:
NADOMAK VALJEVA, UŠUŠKAN U ČIST BOŽJI MIR: Ovaj manastir zovu srpski Ostrog, ovde se leče sve bolesti i opraštaju gresi!
Manastir Lelić, Foto: Shutterstock

Da li ste nekada čuli za Svetu tajnu Jeleosvećenja?

To je zapravo Sveta tajna koja podrazumeva nekoliko moćnih molitava sveštenika i pomazivanje bolesnih osvećenim uljem (jelejem).

Kroz ovo ulje deluje Božja blagodat, pa telo ozdravljuje koja god da ga je boljka obuzela, a duša se čisti od svih grehova, čak i onih zaboravljenih.

Ovom Svetom tajnom leči se telo od njegove nemoći i čisti duša od njenih grehova, kažu sveštena lica.

Međutim, Jeleosvećenje vrši se u crkvenim hramovima samo ponekad, izuzev jednog manastira u kojem se održava često - manastira Lelić.

Hram koji se nalazi u istoimenom selu nadomak Valjeva u narodu je poznat kao srpski Ostrog. Razlog tome jeste to što ovaj manastir isceljuje i dušu i telo, isto kao i Ostrog u Crnoj gori, manastir Svetog Vasilija.

Rodno je mesto i zadužbina vladike Nikolaja Velimirovića i njegovog oca Dragomira, a u kripti manastira čuvaju se njegove mošti, koje vernici imaju priliku da celivaju nedeljom. Tu su i lične stvari vladike i njegova bogoslovska tumačenja, koja se čuvaju u muzeju u sklopu manastira.

Manastir Lelić
Manastir Lelićfoto: Shutterstock

Osim predivne liturgije za oproštaj grehova i izlečenje tela, u kojoj svake godine uživa oko 100.000 vernika, ako posetite manastir Lelić, sigurno ćete uživati i u pogledu na neobičan ikonostas, a naročito u sceni strašnog suda. Čitav izgled spolja i iznutra osmislio je lično vladika Nikolaj i od tada se ništa nije menjalo u izgledu manastira i crkve.

U porti se nalazi i veliki zvonik i crkveni dom, a tu je i zanimljiv "posao" kojim se bave monasi, na čelu sa igumanom manastira Avakumom.

Naime, oni već 50 godina prave med, koji važi za najukusniji med u celoj Srbiji. Monasi prave bagremov, livadski i šumski med, kao i med sa koprivom, a po njihov proizvod dolaze ljudi iz cele Srbije.

"Med sa koprivom koristi se kao dodatak ishrani. Preporučuje se za poboljšanje opšteg stanja organizma, za podizanje nivoa hemoglobina u krvi, potiv zamora i iscrpljenosti, tvrdi lično iguman Avakum.

Da li je u pitanju to što se pčele čuvaju u potpuno čistoj sredini netaknute prirode ili to što ih monasi neguju sa puno ljubavi i vere, svako ko je probao tvrdi da je to zaista najlepši med koji su ikada probali.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs