Dirljivo

Kralj Petar nikad nije zaboravio Makrenu Spasojević: Susret kojim je bio opsednut do smrti!

Nesvakidašnja priča o majčinskoj ljubavi duboko je uzrdmala život Petra I Karađorđevića
Lifestyle
12:42h Autor:
Kralj Petar nikad nije zaboravio Makrenu Spasojević: Susret kojim je bio opsednut do smrti!
Foto: Wikipedia

Ako ste ikada posetili selo Slovac kod Lajkovca, niste mogli da ne primetite jedan spomenik posvećen običnoj seljanki i njenom sinu, koji čuva neverovatnu priču i događaj koji je obeležio deo života sprskog kralja Petra I Karađorđevića.

Prvo što je u ovoj priči neverovatno jeste to da jedan kralj podigne spomenik građanki, koju pritom nije ni poznavao, već je u životu sreo samo jednom.

Nesrećna ljubav Jelene Savojske: Udala se za kralja, a volela običnog Crnogorca! (FOTO, VIDEO)

Taj jedan susret toliko je uticao na kralja, da do kraja života nije mogao da ga zaboravi, kao ni na samrtnoj postelji.

Makrena Spasojević iz Lajkovca imala je sina Marinka, koji je za vreme Prvog svetskog rata mobilizovan i poslat na ratište. Majka je neprestano mislila na sina - da li je gladan, da li mu je hladno i čekajući ga, plela mu je vunene čarape.

Kako su dani prolazili, a vojnika nije bilo, Makrena je, vođena majčinskim instinktom, krenula za vojskom prema Albaniji da ga traži i preda mu čarape. Tu je srela kralja Petra.

U jednom trenutku, majka je shvatila da joj vojska neće dozvoliti da ide dalje jer je suviše opasno i prihvatila predlog kralja da se vrati kući. Ali, čarape je predala Petru i naterala ga da se zavetuje da će pronaći njenog sina i dati mu čarape.

Tragičan kraj božanski lepe Tatjane Romanov: Za njom je plakao Aleksandar I Karađorđević! (FOTO)

Kralj je dao obećanje i to je i učinio - pronašao je mladića. Mrtvog. Makrenin sin preminuo od posledica smrzavanja takom povlačenja preko Albanije.

Sa kolena na koleno prenosi se priča da se kralj Petar do kraja života nije odvajao od ovih čarapa, a Makreni i Marinku podigao je spomenik u Lajkovcu.

Ovaj spomenik podiže Petar Karađorđević Makreni Spasojević, koja leži ovde, i njenom sinu Marinku, koji se večnim snom smiri u gudurama Albanije", piše na spomeniku.

Sprski kralj je i na samrti tražio da mu obuju ove čarape, i u njima je i umro, a celu priču je besmrtnom učinio Milovan Vitezović, kojeg je ova legenda inspirisala da napiše priču "Čarape kralja Petra".

Ona je najskromnija kraljica na svetu: Kralj čekao punih 14 godina da bi je oženio! (FOTO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs