Za zadušnice narod izlazi na groblja da okadi gobove pokojnika i da im zapali sveću ili kandilo na grobu. Često se pozove i sveštenik da za upokojene očita molitvu.
Za zaušnice se obavezno izosi hrana na groblje. Za taj dan se sprema koljivo (koje se smatra mrtvačkom hranom), jelo i piće i iznosi se na groblje. Tu se jede, pije i deli drugima za duše umrlih. Uz jelo i piće obavezno idu poskurice i baburice- neka vrsta kolačića.
Ovome se posebno raduju prosjaci. Postoji čak i čuvena pesmica koju prosjaci pevaju pred zadušnice:
"Veseli se prtenjača torbo,
Sutra su ti vlaške zadušnice,
Punu ću te natrpati mesa."
Za zadušnice se u nekim krajevima prvo ide u crkvu, pa tek onda na groblje. U nekim drugim krajevma se čak ne ide na groblje, već se samo u crkvi ili kod kuće pale sveće.
Ako se izlazi na groblje, pri posluženju rakije ili vina, obavezno se, pre nego što se čaša prinese ustima, malo prospe na zemlju uz reči: "Bog da prosti (ime umrlog), laka mu zemlja.”
Štetni običaji koji su se odomaćili kod Srba: Ovo su nedopustivi gresi prema pokojniku!