Đavolji porok

Zavist, najgora ljudska osobina: Priču vladike Nikolaja o tri prijatelja morate da zapamtite!

Kažu da potiče od samog đavola i da je kazna na kraju paklena
Lifestyle 07.02.2017. - 12:24h Autor: BastaBalkana.com
Foto: Thinkstock

Osobina svojstvena đavolu je zavist. Ovako nas uči sveti vladika Nikolaj Velimirović, koji kaže da svako treba da se čuva ovog poroka,odnosno da iz života odbaci lakomost i zavidljivost.

 

Poučnom pričom o tri prijatelja, Vladika Nikolaj govori nam da je đavo prevario ljude kada ih je naveo da prekrše jednu od Božjih zapovesti.

 

"Putovala su tri prijatelja. Na putu su našli veliko blago. Trebalo je da ga podele na jednake delove. Ali, pre nego što su učinili ovo, počeli su jedan drugome da zavide. U njima se javila misao da svaki dođe do većeg dela. Seli su da se odmore i porazmisle.

 

Rešili su da jedan ide u grad da kupi hranu, a dvojica da čuvaju blago. Prvi je otišao. Kupio je hranu, ali je u nju stavio otrov. Nameravao je da otruje dvojicu prijatelja, a sam da prigrabi blago.

 

Nikad ne uzvraćaj žalošću na žalost: Pouke ostroškog igumana vredne pažnje!

 

 

Ali, ona dvojica su se dogovorila da ga ubiju čim dođe, jer će bogatstvo biti veće kad se blago deli na dva dela. Rečeno - učinjeno.

 

Čim je njihov drug došao, ubili su ga. Seli su da jedu pa da razdele blago. Najeli su se, ali blago nisu mogli da podele, jer su se otrovali. Zavist je svu trojicu ubila."

 

Zavist je karakteristična osobina đavola. Iz zavisti on je prevario prve ljude i naveo ih da prestupe Božju zapovest. Zato se čuvajmo đavolskog poroka. Ne budimo lakomi na tuđe bogatstvo. Ne zavidimo bližnjima svojim zbog njihovog bogatstva, zbog njihovih umnih sposobnosti i položaja koje u društvu zauzimaju.

 

Neka svako od nas savesno ispunjava dužnost u Božjem vinogradu i neka na vreme daje plodove koje Bog od njega traži. Ti plodovi, kao što apostoli kažu, jesu ljubav, radost, mir, trpljenje, dobrota, milost, vera, krotkost i uzdržanje, govorio je vladika Nikolaj.

 

Suština života u 10 rečenica: Kad nisi pitan - ćuti, za sreću moraš da ispuniš ovaj zadatak!

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...