Kako crkva kaže

Sveti Vasilije Veliki otkriva meru posta: Značenje duhovnog i telesnog odricanja!

U duhovnom postu mera je jedna i važna za sve – potpuno udaljenje od svega što vodi grehu
Lifestyle
19:12h Autor:
Sveti Vasilije Veliki otkriva meru posta: Značenje duhovnog i telesnog odricanja!
Foto: Wikipedia

Crkva uči da je post važno sredstvo za duhovni i telesni život i zdravlje. Telesni post ne koristi ako nije vezan sa duhovnim postom, kaže Sveti Jovan Zlatousti:

"Ne govori mi: Toliko dana sam postio nisam jeo ovo ili ono, nisam pio vina, išao sam u gruboj haljini; nego kaži nam da li si od gnevnog čoveka postao tih, od žestokog – blag. Ako si iznutra pun zlobe, zašto si telo mučio? Ako je u tebi zavist i ljubav prema sticanju, da li je od koristi što si pio samo vodu? Ako je duša, koja je gospodarica tela, zabludela, zašto kažnjavaš slugu njezinog – svoje telo? Ne hvali se telesnim postom, jer on sam ne uzdiže na nebo bez molitve i milostinje."

Na pitanje koja je mera posta, Sveti Vasilije Veliki odgovara:

"U duhovnom postu mera je jedna i važna za sve – potpuno udaljenje od svega što vodi grehu. A što se tiče uzdržavanja od hrane, tu su mera i način upotrebe različiti: zavise kod svakoga od njegovog uzrasta, zanimanja i stanja tela. Zato je nemoguće podvesti pod jedno pravilo sve koji se nalaze u školi pobožnosti. No, odredivši meru uzdržanja za zdrave podvižnike, mi prepuštamo razboritosti nastojatelja da u tome vrši pametne izmene. Hranu pak bolesniku, ili umornome od teških radova, ili onome koji ide na težak rad, na put ili na kakav bilo težak posao, nastojatelji su dužni udešavati prema potrebi. Jer nije pametno, uzimajući hranu za održavanje tela i smetati mu u vršenju zapovesti. U svakoj vrsti hrane treba pretpostavljati onu koja se lakše nabavlja, da se ne bismo, pod izgovorom posta, patili oko spremanja omiljenih i skupih jela."

Staro seljačko jelo umesto hleba: Prava proja ima samo 3 sastojka! (RECEPT)

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Postoji nekoliko načina posta:

1. kada jedan put u toku dana uzimamo hranu bez ulja i vina, i to pretežno nekuvanu, suvu – tzv. suhojedenje,

2. kada uzimamo hranu, takođe bez ulja i vina, više puta na dan ali kuvanu u vodom – tzv. post na vodi,

3. kada uzimamo hranu koja je spremana sa uljem, više puta u toku dana. Kod ovakvog načina posta možemo koristiti vino i alkoholna pića, u određenim količinama, rakove, lignje, školjke i ostale reptilije – ovo je tzv. post na ulju i vinu, i

4. kada uzimamo hranu koja je spremana sa ribom, takođe više puta u toku dana – tzv. post na ribi.

Ne razdvajajte post od molitve: Ovim rečima se obratite Bogu i on će vas čuti!

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Sveti Vasilije Veliki kaže:

"Primite ga (post) dakle sa radošću. Primite siromašni svoga drugara. Primite sluge vaš odmor. Primte bogati njega koji vas spasava od opasnosti prejedanja… Bolesnici primite majku zdravlja. Zdravi, osiguranje vašeg zdravlja… Ne tvrdi kako ne možeš da postiš, navodeći kao izgovor bolest ili telesnu nemoć… Znam vrlo dobro kako lekari mnogo češće nalažu bolesnicima oskudnu dijetu i post nego raznovrsnost i obilnost hrane."

<\/div>
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs