Zamislite savršen spoj baklave i medenog srca: e to je ukus manastirske pite. U danima kada postimo na vodi, parče ovog kolača uz šoljicu domaćeg čaja učiniće da se okrepimo na pravi način.
Sastojci za manastrirsku pitu:
Za kore: 100 g šećera; 6 kašika džema od kajsija; po šolja seckanih oraha; urmi i suvog grožđa; 1/2 l mlake vode; sok i rendana kora pomorandže; 500 g brašna; pola kašičice praška za pecivo; limunova kora; kašičica sode bikarbone; pola kašičice cimeta.
Za ukrašavanje: 3 kašike džema od kajsija; 3 kašike mlevenih oraha.
Priprema: U dublju posudu sipajte brašno, prašak za pecivo, šećer, orahe, urme, suvo grožđe, rendanu koru od limuna i pomorandže, sodu bikarbonu, cimet i džem od kajsija koji ste prethodno razredili s nekoliko kašika mlake vode.
Sve dobro izmešajte, sipajte sok od pomorandže i ostatak vode, preručite testo u pek-papirom okrugli kalup, poravnajte kašikom i pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 30 minuta.
Kolač izvadite iz rerne, premažite džemom i pecite još 5-10 minuta.
Ohlađen kolač isecite na kriške, pospite mlevenim orasima i servirajte sa kafom ili toplim kakaom.