Jedinstveni

Lutaju Saharom uvereni da mogu da promene svet: U ovom plemenu muškarci kriju lice, a žene vode kuću

Ono što ne dozvoljavaju jeste okrutnost nad životinjama, jer su im one izvor života. 'Kada žvotinja umre, jedan Touareg umre', njihov je stav
Lifestyle
18:12h Autor:
Lutaju Saharom uvereni da mogu da promene svet: U ovom plemenu muškarci kriju lice, a žene vode kuću
Foto: Profimedia
1 / 11 Foto: Profimedia

Islamsko nomadsko pleme, koje godinama luta Saharom, i održava svoj, tradicionalni način života velika je misterija kako naučnicima, tako sociolozima.

Naime, Touareg pleme stolećima prelaze s jedne strane najveće pustinje, na drugu, održavajući sistem kakav se retko sreće u islamskom svetu danas.

Njihov porodični trag se meri po ženi, a ne muškarcu. Žene poseduju ''nekretnine'', odnosno privremene kuće od prirodnih materijala ili šatore, dok su razvodi i predbračni dogovori kod njih svakodnevnica.

Ukoliko se u Touareg plemenu kćerka razvede, njeni roditelji priređuju ''razvodnu zabavu'', a ono s čim nikako nemaju problema jeste ekstremizam s kojim se kompletan svet bori.

Njihovi muškarci su poznati pod nadimkom ''plavi muškarci Sahare'' zbog boje koju stavljaju na svoje telo, jer kako pripadnici ovog plemena kažu ''plava boja im budi sećanja na zaboravljeno romatnično doba''.

Žene mogu da imaju koliko hoće ljubavnika: U Mosuo plemenu vlada Ona i njena reč je zadnja! (FOTO)

Foto: profimedia
Foto: profimedia

Britanski Daily mail piše da je ova kultura toliko progresivna da bi mogli biti uzor nekim zapadnim zemljama. Touareg žene mogu imati i više partnera van bračne zajednice.

Takođe, žene pokrivaju glavu delimično, ali lice ne, jer ''ne žele da sakrivaju esenciju ženske spoljne lepote''. Inače, pokrivanje glave, odnosno kose je samo ''modni izraz'' Touareg žena, zbog pustinjskog peska i vetra.

S druge strane, muškarci moraju pokriti lice, i to prihvataju bez ikakvih problema, a kažu da ''žensko lice je lepo, njega ne treba pokrivati''.

Deca Himbe sami biraju svoje roditelje: Ovo je pleme sa najlepšim ljudima na planeti! (FOTO)

Foto: profimedia
Foto: profimedia

Žena vlasnik svega, poezija posreduje braku

Interesantno je i to da u slučaju razvoda braka između supružnika, žena ''legalno'' zadržava sve, ali može i odrediti koliki će procenat imetka pripasti njenom mužu.

''Žene kod nas imaju iste slobode kao i muškarci'', kažu predstavnici ovog plemena, koji su striktno muškarci. Žena naime nema u ''vlastima'' nomadskog plemena, ali njihovo mišljenje je visoko cenjeno.

Uprkos svemu navedenom, kod njih važi zakon diskrecije i visokog uvažavanja svih članova zajednice. Tajnost i privatnost su svetinja kod njih. Ako muškarac i žena nisu u braku pre stupanja u odnose, muškarac je dužan da ode od nje pre zore.

Ovo društvo takođe ceni poeziju, koja je jedan od načina da se muškarac i žena "uzmu". Naime, devojkama muškarci ostavljaju stihove na komadima drveta. Na osnovu napisanog, žene mogu odabrati svog partnera, odnosno onog čije ih reči najviše emotivno dotaknu.

I žene su slobodne da ostave poetične poruke muškarcima koji im se svide, a Daily Mail piše da u njihovom plemenu žene imaju više smisla za emocije u rečima.

Kod njih vlada zakon porodice: U plemenu Mentavai žive najsrećniji ljudi na svetu! (FOTO)

FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia

Strance tretiraju kao kraljeve

Ono što ne dozvoljavaju jeste okrutnost nad životinjama, jer su im one izvor života. ''Kada žvotinja umre, jedan Touareg umre'', njihov je stav.

Retki koji su imali mogućnost da provedu neko vreme s njima, kažu da su iskustva ''legendardna''. Strance koji dođu među Touarege tretiraju kao kraljeve. Žedan i gladan se od njih ne može otići, a dokle god je lično dostojanstvo pristuno - dobrodošli ste.

U ovom, opisanom obliku zajednice, Touareg pleme preživljava preko 1.000 godina. Njihova tradicija ih čini jedinstvenim ne samo u islamskom, nego u svetu generalno, a najveća snaga im je u shvataju da nema toga protiv čega se ne mogu izboriti.

Ako se oni pitaju, oni bi sutra podržali zapadnjački ''moderni svet''.

Izgledaju duplo mlađe, niko nikad nije imao rak: Ovo je tajna naroda koji živi po 120 godina! (FOTO)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs