Organizacija

Nemate dovoljno vremena, kuća vam je u haosu, obaveze se gomilaju: Evo kako da usporite život!

Činjenica je da žena može da stigne sve, ali po kojoj ceni
Lifestyle 02.10.2016. - 15:32h Autor: Novosti.rs
Foto: Thinkstock/ Ilustracija

"Nemam vremena, ne mogu ništa da stignem, imam utisak da se vreme ubrzalo, odmor mi je prošao za tren oka, dok se okrenem doći će i Nova godina..."

 

To verovatno slušate svaki dan, možda i izgovarate, jer život protiče toliko brzo, da nam se čini da ništa ne možemo da stignemo, a slobodno vreme je postalo veći luksuz od novca.

 

Zaista je teško danas uklopiti poslovne i porodične obaveze, jer neka strana mora da trpi, a vremena za razonodu i opuštanje gotovo da niko i nema.

 

Istraživanja pokazuju da se kvalitet života savremenog čoveka značajno srozao u odnosu na pre samo nekoliko decenija, većina ljudi se oseća nesrećno i frustrirano baš zato što ne uspevaju da izađu na kraj sa obavezama!
Prema statistici evropskih psihologa, najveće nezadovoljstvo je među ženama koje su zaposlene, fakultetski obrazovane i imaju između 25 i 45 godina. Čak i kada imaju dobre plate, nezadovoljne su životom jer osećaju svakodnevni pritisak od silnih obaveza vezanih za posao, kuću, decu, roditelje, braću i sestre...

 

Lagodan život se više ne meri novcem već slobodnim vremenom. Kako izaći iz tog začaranog kruga i usporiti život,a time i pojednostaviti?

 

"Problem nije nedostatak vremena, već količina preuzetih obaveza, a savremeni uređaji nam samo usporavaju i otežavaju život. Čini se da je mnogo lakše i brže podići novac sa bankomata nego u banci, plaćati putem telefona, pričati sa prijateljima preko skajpa i društvenih mreža dok istovremeno radimo još pet stvari, umesto da se viđamo opušteno, ali zapravo nije tako jer sve ove aktivnosti traže da pamtimo i ukucavamo šifre, brojeve, opterećujemo mozak, rasipamo silnu energiju i gubimo vreme dok neprekidno koristimo razne uređaje i postajemo potpuno zavisni od telefona i kompjutera. Iz vrtloga obaveza možemo da izađemo samo ako počnemo da radimo jednu po jednu stvar, umesto 10 odjednom. Ako počnemo da živimo, umesto da životarimo", tvrde italijanski sociolozi.

 

Očistite stan po njenoj metodi i posle samo uživajte: Više nikad nećete živeti u haosu! (FOTO)

 

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Red u kući

 

Kada je sve uredno i na svom mestu, lakše se krećete i snalazite u prostoru. Stručnjaci za feng šui tvrde da savremen čovek ništa ne stiže i loše se oseća jer je postao "aljkav" i dom sređuje s vremena na vreme, a to blokira životnu energiju. Pod jedan, izbacite suvišne stvari i prestanite da ih gomilate. Pod dva, tehničke uređaje ne ostavljajte svuda po kući, već ih odmah posle korišćenja sklanjajte, a društvene mreže koristite samo u periodu koji odredite, zavisno od obaveza. Jer, baš ništa se neće dogoditi ako vas nema nedelju dana na Fejsbuku, Tviteru, Instagramu da komentarišete i "lajkujete"... Dajte prednost stvarnom umesto virtuelnog sveta i osećaćete se kao gospodar svog života.

 

Za početak, pokušajte da nedelju dana ne koristite "prečice" koje nam se nude na svakom ćošku i videćete da ostvarujete bolje rezultate na svim poljima.

 

* Umesto instant supe za 5 minuta, skuvajte domaću od povrća za samo 15 minuta i osećaćete se bolje i zdravije, a ni savest se neće buniti što deci dajete nezdravu hranu jer tobože nemate vremena za kuvanje.

 

* Ako samo 30 minuta nedeljno odvojite za viđanje sa najboljim prijateljima, bolje ćete se ispričati i razonoditi umesto što se svakodnevno dopisujete na društvenim mrežama i putem sms poruka.

 

* Na radnom mestu, ne "četujte" sa kolegama, prijateljima i poznanicima već radite, a skoncentrisani ćete praviti manje grešaka i brže ćete obavljati svaki zadatak jer vam ništa neće odvlačiti pažnju.

 

* Kupujte u prodavnicama samo ono što vam treba, zbog čega ste i došli, umesto da umorni posle posla tumarate među rafovima razgledajući artikle.

 

* Izbacite iz glave rečenicu "moram da uradim to i to", jer ako nešto morate, onda to odmah uradite. Bez odlaganja. Što više rasteretite mozak od informacija, pre svega od raznih šifri za korišćenje svega i svačega, to ćete brže i bolje obavljati sve obaveze.

 

Mama koja stiže sve: Kuća mi je besprekorna, a ja sam savršena majka!

 

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Planiranje

 

Važno je da znate koliko vam tačno treba vremena za svaku obavezu, počev od spremanja za izlazak iz kuće. Svaki dan napravite spisak obaveza od tri kolone: u prvoj napišite one koje morate danas da uradite (najviše tri), u drugoj zabeležite šta bi trebalo ovih dana da uradite, a u trećoj stavite one koje vam stoje "u malom mozgu" i čekaju da ih realizujete.

 

Sve što uradite, odmah precrtajte. Uveče pogledajte taj podsetnik i napravite novi za sutra.

 

Između svakog sastanka ili dnevne obaveze koje podrazumevaju i viđanje sa prijateljima, ostavite sebi prostor od 15 do 30 minuta ako možete, tako da možete da pojedete nešto, popijete kafu ili se izborite sa iznenadnom gužvom u saobraćaju i problemom na poslu.

 

Svi joj zavide na radnom mestu: Žena (35) se obogatila na neverovatan način! (FOTO)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...