Dobro obratite pažnju

U kandžama opasnog manipulatora: 3 znaka da postajete nečija igračka!

Ako se ne usprotivite, ubrzo ćete sami primetiti da neko upravlja vama kao marionetom
Lifestyle 23.08.2016. - 17:51h Autor: Zadovoljna.hr
Foto: Profimedia

Postoje osobe koje uvek pokušavaju da ostvare svoje ciljeve, po svaku cenu i koristeći se svim mogućim sredstvima. Oni su manipulatori, a možete ih pronaći u obliku prijatelja, poznanika, partnera ili kolega.

 

Saznajte kako da prepoznate opasnog emocionalnog manipulatora!

 

1. Manipulisali su i druge prije vas

 

Jeste li ikada blisku osobu uhvatili u laži koja se ticala nekog drugog? Imali li ta osoba često negativan stav o mnogim stvarima? Da li je ta osoba širila teške tračeve o nekome, bez obzira jesu li istiniti ili ne? Ovo su samo neka od osnovnih pitanja koja si morate postaviti ako sumnjate da prijatelj, kolega ili partner manipuliše sa vašim osećanjima.

 

Manipulatori su individualisti. Oni često misle da su pametniji i bolji od drugih i zbog toga imaju potrebu da uzdižu sebe. Ako primetite da u razgovoru sa takvom osobom stalno dolazi u pitanje nečija sposobnost, inteligencija ili karakter, znajte da su velike šanse da će takav manipulator tako nešto učiniti i vama iza leđa.

 

Ne smete postati njihova igračka: 6 maski manipulatora i kako se zaštititi!

 

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

2. Brzi su na rečima i delima

 

Manipulator će pokušati na najbrži mogući način da utiče na vaše emocije i to uz pomoć laskanja, slatkih reči i lažnog zanimanja za vas. Na taj način oni grade poverenje i vezu.

 

Jedan od lakših načina da otkrijete maniulatora jeste da pročitate znakove koji otkrivaju da ta osoba postaje zabrinuta jedino kada ili ako neko ili nešto utiče na ostvarivanje njihovog završnog cilja. U tim situacijama manipulatori se teško kontrolišu, jer ako se vi ne slažete sa njihovim ciljevima, to znači da vas ne mogu da kontrolišu, pa će se svim silama potruditi da vas uvere da su oni dobri i za vas.

 

Sledeći puta kada prijatelju, kolegi ili partneru, za kojeg sumnjate da je manipulator, predložite nešto drugačije, pratite njihovu reakciju. Pravi manipulatori, ako im nešto ne odgovara ili ako su izloženi kritici reaguju naglo i snažno.

 

Sebe truju, iz vas izvlače ono najgore: 9 znakova da ste okruženi zlim ljudima!

 

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

3. Igraju na vaše emocije

 

Emocionalno, duhovno ili psihičko zavođenje najjače je oružje manipulatora. Oni igraju na vaše najjače emocije koje će, na kraju, ići samo njima u korist. Oko sebe okupljaju osobe s kojima mogu kontrolirati, bilo kroz romantičnu vezu, blisko prijateljstvo ili poslovno partnerstvo.

 

Takve osobe reći će vam sve što želite da čujete, a o drugima koji im stoje na putu prema cilju će pričati lukave negativne stvari, sa kojima ćete se složiti i vi, a da, na kraju, nećete ni znati zašto. Njihov cilj je da vezu usmere u svoju korist i prilagode je isključivo svojim potrebama.

 

Isto tako, osobe ovog tipa u trenu će učiniti da vi na kraju svake rasprave ispadnete negativac. U tim situacijama njihove "žrtve" počinju da veruju u to i preispituju svoje postupke, čak se i izvinjavaju za svoja dela, dok u realnosti nisu učinile ništa pogrešno, već su postale deo njihove vešte šematske manipulacije.

 

Da li imate slovo M na dlanu: Odlika neverovatnih srećnika i bogataša! (FOTO)

 

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...