Srbija

Svadbeni običaji u Srbiji: Jedan posebno donosi sreću mladencima!

Stari zaboravljeni srpski običaji postojali su s razlogom: da donesu sreću mladencima i da razvesele goste
Lifestyle 05.08.2016. - 17:57h Autor: opanak.rs
Foto: Shutterstock

Svadbenih običaja u Srbiji ima mnogo. Mnogi svadbeni običaji zavise od mesta gde se svadba izvodi, ali ima i onih koji važe za gotove sve prostore u Srbji.

 

Prema narodnom verovanju u Srbiji, ovi običaji budućim supružnicima donose sreću i balgostanje. Sem ove simbolike poštovanje naših običaja uključuje u čin venčanja i rodbinu i prijatelje, pa mogu da budu vrlo zabavni i da razvesele sve goste.

 

Ovi 24 običaja nikako ne treba da izostavite ukoliko se odlučite da svoje venčanje napravite na tradicionalan način.

 

1.Cipele za provodadžiju

 

Kada mladenci odluče da se venčaju, obavezno moraju da kupe cipele svom provodadžiji – to je osoba koja je učestvovala u njihovom upoznavanju. Verovanje – da bi im ljubav bila duga i srećna.

 

2.Crnina

 

U periodu između veridbe i venčanja mlada ne sme da nosi crninu kao znak žalosti za nekim, jer će joj prema starom verovanju brak biti tužan.

 

Najopasniji običaj kod Srba: Kako salivanjem straha možete otrovati svoje dete!

 

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

3.Bacanje pogače

 

Posle darivanja, neposredno pre glavnog jela, stari svat izlazi ispred kuće i leđima okrenut svatovima, uglavnom neoženjenim muškarcima, baca pogaču koju je svekrva umesila za tu priliku. Prema verovanju, ko uhvati pogaču uskoro će da se ženi, a običaj je da svi svatovi dobiju bar jedan zalogaj.

 

4.Bacanje maramice

 

Kada svatovi uzmu mladu i krenu, pre prvog mosta na koji naiđe, mlada treba da baci belu maramicu u koju je prethodno stavila novac.

 

5.Bacanje sita

 

Kada mladenci nakon venčanja dođu u svoj novi dom, mlada uzima od svekrve sito u kom se nalazi jabuka. Jabuku baca sebi iza leđa, a sito na krov kuće. Ukoliko se sito zadrži na krovu – i mlada će se zadržati u kući.

 

6. Žito

 

Kada mlada dođe ispred mladoženjine kuće posle venčanja, baca sito sa žitom preko krova kuće, kao i žito u četiri ugla kuće, da bude zdravlja i veselja, a godina rodna, te da sve to ona donese svojim dolaskom u kuću.

 

7.Belim lukom protiv uroka

 

Običaj je da mlada u toku spremanja za venčanje stavi čen belog luka u nedra radi uroka.

 

8. Puškom u jabuku

 

Kada mladoženja ide po mladu, običaj je da tast postavi jabuku na najviše drvo u mladinom dvorištu. Mladoženja ne može da odvede mladu sve dok puškom ne pogodi jabuku na drvetu.

 

Crkva neće dozvoliti da se razvedete ako ste uradili ovo tokom braka!

 

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

9. Jabuka preko krova

 

Jabuka se napuni novčićima i prilikom ulaska u kuću baca se preko krova zbog sreće.

 

10. Kićenje mladine kapije

 

Mladina kapija se kiti svežim cvećem i tilom, a dekoriše se i ukrasnim mašnama. Tako okićen venac dugo se čuva posle venčanja i stoji na okućnici odakle je mlada otišla, makar do mladenaca, verskog praznika u slavlje mladenaca, koji su u toj godini započeli zajednički život.

 

11.Biseri

 

Na dan venčanja mlada ne sme da nosi bisere, jer oni simbolizuju suze. Predanje kaže da će, ako ih bude nosila, proliti mnogo suza tokom braka.

 

12. Biće muško

 

Pre odlaska na večanje mlada prima blagoslov od roditelja i nazdravlja sa svatovima. Mlada pije iz staklene čaše, a zatim je baca. Ako se čaša razbije, rodiće muško dete, a ukoliko ostane cela – biće žensko.

 

13. Desna noga

 

Sreća je da mlada izađe iz crkve tako što će stati na prag prvo desnom nogom.

 

14. Ko će biti gazda

 

Na ceremoniji venčanja kada se mladenci izjasne da pristaju da sklope brak, običaj je da mlada ili mladoženja nagazi supružnika. Običaj kaže da će onaj ko to prvi uradi vodiće glavnu reč u kući.

 

Najbizarniji srpski seksualni običaj: I ovo je bilo deo tradicije!

 

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

15. Dokaz prave ljubavi

 

Nakon što se iseče torta, mladenci se pred svim svatovima dugo ljube, kako bi svatovi videli koliko se vole.

 

16. Materina pogača

 

Mladina majka trebalo bi da ispeče pogaču, koja se tako i zove – materina pogača. Mladencima se uručuje pre svečanog ručka da je lome zajedno. Ko odlomi veće parče pogače, biće gazda u kući.

 

17. Darivanje mladoženje

 

Nakon venčanja, kada se mladenci i gosti smeste za stolove i kada domaćin odobri ručak, mladoženja ne sme da jede dok mu tast i tašta ne stave novac u tanjir pred njim ili ga ne daruju zlatom.

 

18. Darivanje mlade

 

Kod nas je običaj da mladu na veridbi budući svekar i svekrva daruju zlatnom ogrlicom i narukvicom, a verenik vereničkim prstenom. Svako ko je pozvan na veridbu daruje mladu zlatom, vešom, novcem. Mlada takođe daruje mladoženjinu familiju kada krenu kući. To mogu biti košulje, platna i slično.

 

Magija crvenog konca na zglobu: Zaštita protiv uroka!

 

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

19. Bidermajer

 

Kada se završi ceremonija venčanja, mlada baca bidermajer preko glave devojkama koje nisu udate. Prema verovanju, koja ga uhvati, sledeća se udaje.

 

20. Crvena haljina

 

U nekim delovima Srbije, običaj je da mlada posle ponoći obuče crvenu haljinu umesto venčanice. To simbolizuje veliku ljubav u braku.

 

21. Ispraćaj kuma kući

 

Kada kum reši da krene kući, ne sme da dotakne zemlju. Zato se uzimaju dve stolice po kojima kum gazi naizmenično jednom pa drugom nogom, a da mu pri tom niko ne pomaže.

 

22. Bokal s vodom

 

Stari, skoro zarobavljeni običaj. Pre nego što mlada uđe u svekrvinu kuću, na prag se stavi bokal s vodom. Pri ulasku, mlada treba da ga obori nogom za dobrobit kuće.

 

23.Hleb

 

Kada mladu dovedu u mladoženjinu kuću, neudata devojka bi trebalo da joj okači hleb oko ruke, da bi mlada bila poslušna.

 

24. Da se mlada lakše porodi

 

Mladi se nakon oblačenja venčanice vezuje tanak crven konac oko struka. Onog momenta kada se začuju sirene kola, devojke brzo kidaju konac. Prema verovanju, s lakoćom kojim je pokidan konac, i mlada će se lako poroditi.

 

Tajanstveni detalji sa svadbe Ane i Švajnija: 3 stvari koje zanimaju sve u Srbiji! (FOTO)

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs