Strašno

Krije se od javnosti, postoji i kod nas: Isterivanje đavola vrši se u ovim pravoslavnim hramovima!

Egzorcizam je sastavni deo hrišćanstva, ali koliko je to zastupljeno kod nas nije poznato, jer se o tome slabo javno govori. Taj običaj je više zastupljen kod katolika, a naš narod se više oslanja na vračare i magove, napominje verski analitičar Draško Đenović
Lifestyle 28.07.2016. - 14:23h Autor: beograd.in
Foto: Shutterstock

Sveštenici Srpske pravoslavne crkve, između ostalog, bave se i isterivanjem đavola iz ljudi, iako većina ne želi da izvodi ovaj težak obred.

 

Sveštenik i sektolog Slađan Mijaljević objašnjava da mnogi sveštenici to odbijaju i da u Srbiji ima premalo egzorcista, ali da su po tome na ovim prostorima najpoznatiji Ostrog, Pećka patrijaršija i manastir Ilinje u Šabačkoj eparhiji.

 

Monah sa Ostroga upozorava: Mladi su nam drogirani zombiji, pakao smo sami stvorili!

 

Foto: Kurir / Dragan Kadić
Foto: Kurir / Dragan Kadić

 

"To su strašni prizori i duhovno lice mora da bude veoma jako. Za vreme obreda onaj u koga je đavo ušao vrišti, bacaka se, govori na stranim jezicima i bori se. Kad nečastivi izađe iz osobe, ona se najčešće ničeg ne seća", priča Mijaljević i priseća se kako je izgledalo isterivanje đavola iz čoveka, posle 12 godina posednutosti.

 

Kako je naveo, "žrtva đavola" se posle isterivanja nečastivog iz njega sećala samo 5 meseci od svih tih 12 godina.

 

"Većina onih u koje uđe sotona su pripadnici nekih sekti", ističe Mijaljević.

 

10 najčešćih grešaka pobožnih ljudi: Paganski običaji koji se kose sa pravoslavljem!

 

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

 

Verski analitičar Draško Đenović smatra da egzorcizam nije u velikoj meri zastupljen u Srbiji i da SPC nema ovlašćene i školovane egzorciste.

 

"Egzorcizam je sastavni deo hrišćanstva, ali koliko je to zastupljeno kod nas nije poznato, jer se o tome slabo javno govori. Taj običaj je više zastupljen kod katolika, a naš narod se više oslanja na vračare i magove", napominje Đenović i dodaje da se ranije pričalo da Srbi iz ovakve nužde idu u Crnu Goru kod nekog hodže koji isteruje đavole iz muslimana i pravoslavaca.

 

Molitvom pobedio đavola: Izneo svoje muke Gospodu i dobio neočekivani odgovor!

 

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs