Poučna priča

Psihoterapeut upozorava: Da se ne biste kajali u starosti, evo šta treba da uradite!

Da biste dobili sliku o tome šta vam je zaista važno, Ejmi Morin predlaže da se zapitate ovo pitanje
Lifestyle
08:12h Autor:
Foto: Ilustracija / Thinkstock

Nakon što je proveo svoju celu karijeru radeći na tome da se popne na korporativnoj lestvici, Endi koji ima 48 godina, najzad je uspeo da stigne do vrha. Ali čim je dostigao svoj vrhunac u karijeri, rekao je svojoj ženi da želi da odustane, piše Ejmi Morin (Amy Morin), psihoterapeutkinja i autorka za sajt Psychology Today.

 

Zabrinuta da nema neku vrstu mentalnog poremećaja, žena je rekla Endiju da ide na terapiju pre nego što donese velike životne odluke. Složio se. Kada je došao u kancelariju Ejmi Morin, rekao je da sve vreme mislio da će zvučan posao i visoka plata učiniti da se oseća uspešnim. Ali sada kada ima sve što je mislio da želi, shvatio je da je pogrešio.

 

Želeo je da radi za neprofitnu organizaciju koja pomaže mladima u rizičnim situacijama. Mislio je da će, kada upotrebi veštine da pomogne drugim ljudima, to biti korisnije i vrednije od onoga što je radio. Endi nema psihičkih problema, smatra Morin, i dodaje da je verovatno zdraviji nego što je ikada bio. Dao je sopstvenu definiciju uspeha i po prvi put u životu, živeće u skladu sa sopstvenim vrednostima.

 

Zato Morin govori o zlatnom pravilu - ako sami ne definišete uspeh, drugi će to uraditi umesto vas.

 

Hilandarske lekcije života: Saveti oca Milentija koji menjaju život na bolje!

 

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Mnogo ljudi provodi ceo život radeći prema tuđim definicijama uspeha. To nisu samo poruke reklama, medija, već i roditelja i prijatelja. Ako svesno ne stvorite sopstvenu definiciju uspeha, poruke sa malih ekrana, sa Fejsbuka, sa bilborda, oblikovaće kako ocenjujete sebe.

 

Da biste dobili sliku o tome šta vam je zaista važno, Ejmi Morin predlaže da se zapitate ovo pitanjeKada budem imao/la 100 godina i kada se osvrnem na svoj život, šta će me naterati da pomislim da je moje vreme bilo dobro utrošeno?

 

Da li ćete se osećati da ste mudro utrošili vreme ako ste zaradili dovoljno novca da ostavite svojoj porodici ogromno nasledstvo? Da li biste bili zadovoljni svojim životom ako ste pomogli mnogim ljudima? Da li ćete se osećati ispunjeno ako ste istražili svako mesto na planeti zemlji?

 

Odgovor na ovo pitanje daće vam vašu definiciju uspeha. Jednom kada saznate šta je to, zapišite. Neka vam definicija uspeha bude pri ruci, zato što ćete s vremena na vreme poželeti da joj se vratite.

 

Zašto je to važno? Lakše ćete donositi teže odluke kada imate jasnu definiciju uspeha. I nećete dozvoljavati da načini života drugih zamagle vašu definiciju uspeha, odnosno ono što vam znači.

 

Priča Srbina koji živi u Kanadi: Kajem se samo zbog jedne stvari!

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...