Osveta

Životni cilj mu je bio da uništi Nikolu Teslu: Prljava igra poznatog naučnika!

Tesla je radio za njega, a on je pobirao svu slavu i novac, dok je srpski naučnik živeo od crkavice
Lifestyle 20.07.2016. - 12:06h Autor: beograd.in
Foto: Wikipedia/ Profimedia

Tomas Edison je imao preko hiljadu patenata. Neki su čak napravljeni na osnovu njegovih ideja. Ipak, u mnogo više navrata je radio sa pronalascima drugih naučnika a onda nad time razmišljao sve dok ne vidi kako bi nešto mogao da zaradi. Često mu se odaju priznanja za pronalaske bez kojih danas ne bismo mogli. Ali mnogo manje priznanja otišlo je sjajnim naučnicima i inovatorima koji su zapravo radili za njega. Jedan od njih je Nikola Tesla.

 

1. Edison se bogatio, Tesla živeo kao siromah

 

Edison je bio bogat, a stalno je tražio načina da bude još bogatiji. I dok se Edison bogatio na račun sjajnih naučnika i pronalazača koji su radili za njega, Tesla je živeo i više nego skromno. Edison je umro kao bogat čovek, a Tesla bukvalno skoro kao siromah.

 

2. Ubio čoveka da bi dokazao da Tesla greši

 

Edison je koristio sve što je mogao protiv Tesle i njegovog rada. Išao je dotle da je napravio električnu stolicu na kojoj je koristeći Teslinu naizmeničnu struju, pogubio čoveka.

 

3. Rat jednosmerne i naizmenične struje

 

Edison nikako nije želeo da Tesla uspe sa svojim projektom oko naizmenične struje jer bi to predstavljalo pretnju Edisonovom projektu jednosmerne struje.

 

Javna debata je organizovana. Da bi dokazao da navodno Tesla greši ubio je strujom nekoliko životinja, među njima i jednog slona. Na kraju Tesla je ipak odneo pobedu.

 

4. Ismevao radio talase

 

Da Edison nije prozvao jedno od najvažnijih teslinih izuma – uređaj koji se zasnivao na radio talasima – još tokom Prvog svetskog rata kada je to Tesla predlagao, mnogo života bi bilo spaseno jer bi mogle da se detektuju neprijateljske podmornice.

 

5. Šamar Nikoli Tesli

 

Edison je imao medalju koja je nazvana po njemu, a koja je dodeljena Tesli. Tu medalju je dodeljivala grupa koja se zvala „Isntitut elektroinženjera“, inače sve Edisonovi prijatelji. Prvi šamar u lice je što se Edison nalazi na medalji koja reprezentuje rad nečega sa čim Edison nema mnogo veze. Drugi šamar u lice je da jedna takva medalja buide dodeljena Tesli 1916. godine.

 

Tesla o ljubavi svog života: Dok sam nju imao, imao sam i svoj životni cilj!

 

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

6. Ništa ne valja što nije isplativo

 

Edison nije želeo da plati Tesli 50.000 dolara kako bi popravio svoj DC motor. Tesla je naime uspeo da jednu neefikasnu stvar pretvori u nešto veoma efikasno što je Edisonu sačuvalo gomilu novca. Samo je rekao da Tesla nije razumeo američki smisao za humor.

 

Edison je pokazao koliko je škrt time što je ponudio da Teslinu nedeljnu platu sa 18 dolara poveća na celih 25 dolara. Tesla je dao otkaz a onda se mučio sve dok nije uspeo da stane na svoje noge i da počne da radi sam za sebe.

 

7. Preuzeo priznanje Fluoroskop

 

Fluoroskop (danas rendgen), uređaj koji pravi rendgenske slke, je nešto na čemu je Tesla radio mnogo pre Edisona. Edison je u toku ovog procesa doprineo da njegov jedan asistent dobije i rak, od koga je posle i umro. Ali je na kraju patent proradio.

 

8. Rugao se Teslinom načinu razmišljanja

 

Ne samo da je nazivao neke od genijalnih Teslinih ideja totalno nepraktičnim, on nije ni cenio Teslin brilijantan um.
Tesla, koji je umeo da radi do veoma kasno u noć, ostao je celibatu do svoje smrti, a bio je opsednut svojim radom.
Edison je s druge strane mnogo više radio na svom društvenom životu. U prilog tome govori i činjenica da je imao suprugu koja je imala samo 16 godina.

 

9. Pohlepan do krajnjih granica

 

Tesla je jednom prilikom u intervjuu Njujork Tajmsu kritikovao Edisona.„Edison je gajio prezir prema učenju iz knjiga i matematici kao nauci, verujući isključivo svom instinktu“.

 

S druge strane Tesla je bio sjajan inženjer koji je bio fasiciniran tehničkim aspektima svog rada. Posedovao je fotografsko pamćenje, mogao je da memoriše celu knjigu, a imao je i trenutke genijalnosti kada bi mu se bukvalno pojavio nacrt ili šema uređaja koji tek treba da izmisli.

 

Edison je insistirao mnogo više na uređajima koji su mogli da imaju neku praktičnu primenu, kako bi mu doneli što veću zaradu, a manje se bavio naukom samo zbog nje same.

 

10. Bio je i više nego neučtiv

 

Pred kraj života Edison je navodno izjavio da bi voleo da je poštovao i cenio Teslin rad više nego što je to činio do tada. Nažalost šteta je već bila učinjena – Tesla je umro siromašan i sam, dok je Edison umro bogat. Dok su radili zajedno Edison je često Tesline ideje nazivao nepraktičnim ili im se rugao. Čini se da je Edison od početka znao da je imao jedan sjajan um koji je radio za njega, još od Teslinog dolaska u Ameriku. Tesla je već u to vreme imao nekoliko svojih patenata za uređaje koji su koristili rotirajuće magnetno polje.

 

Nikola Tesla otkrio svom prijatelju: Ova tajna je skrivena u molitvi Oče naš!

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...