Obratite pažnju

7 stvari koje nikome ne smete da otkrijete: Može biti pogubno za vas!

Ovaj svet, mada je zasnovan na istini, ipak zahteva izbalansiranost, zato nas mudraci upozoravaju na to da postoje neke stvari koje je bolje držati u tajnosti
Lifestyle
00:44h
Foto: Shutterstock

Istraživač istočnjačke kulture Vjačeslav Ruzov u ovom članku razmatra iskustva indijskih mudraca. On govori o tome šta je tajna i šta zapravo ne treba širiti u javnost, piše Bebamur.com.

 

Ovaj svet, mada je zasnovan na istini, ipak zahteva izbalansiranost, zato nas mudraci upozoravaju na to da postoje neke stvari koje je bolje držati u tajnosti. Tajna je prisutna i u apsolutnoj istini, zato i u našem materijalnom svetu takođe postoji tajanstvenost, koja je često postala deo kulture.

 

Razglašavati pre vremena neke tajne, isto je pogubno kao ne govoriti u pravo vreme o apsolutnoj istini. Sve ima svoje vreme. Postoji vreme potpune otvorenosti, a postoji i vreme zagonetki i tajni. Kulturan čovek zna kako treba da se ponaša u jednoj ili drugoj situaciji.

 

Najsrećniji čovek na svetu otkriva: Ovo su moji trikovi za zadovoljstvo! (VIDEO)

 

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Jednom rečju, tajna – to nije laž, to je jedan od aspekata kulturnog ponašanja.

 

1. Prvo što ne treba širiti – to su dugoročni planovi

 

Šutite dok se ti planovi ne ostvare. Bilo koje naše ideje ne samo da nisu idealne, već u njima postoje mnoge slabe tačke, po kojima ako se udari – sve može da bude uništeno.

 

2. Drugo, ne treba deliti tajnu o svom dobrotvornom delu

 

Dobro delo je retkost u ovom svetu, zato ga treba čuvati kao zenicu oka. Ne veličajte sebe zbog dobrih dela. Takav stav može brzo da dovede do gordosti, a to nije dobra osobina, zar ne?

 

3. Treće, ne treba iznositi u javnost svoj asketizam

 

Ne treba svuda govoriti o svojim ograničenjima u ishrani, spavanju, seksualnim odnosima i tako dalje. Fizička askeza donosi korist samo ako je u skladu s emocionalnom komponentom.

 

Više je blagosloven onaj koji daruje nego onaj koji prima: Evo zašto je to tako!

 

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

 

4. Četvrto o čemu treba ćutati – to je o svojoj hrabrosti, junaštvu

 

Da, to je veliko delo, ali nam je ono dato kao ispit od Boga. Svi mi se suočavamo s raznim ispitima svakodnevno. Nekome se daju spoljašnja iskušenja, nekome unutrašnja. Spoljašnja iskušenja se vide, zato za njih ljudi dobijaju nagrade, a prevladavanje unutrašnjih iskušenja niko ne primećuje, zato se i nikakve nagrade za njih ne dodeljuju. Zbog toga mudraci savetuju herojima spoljašnje pobede da iskažu svoje poštovanje prema herojima unutrašnjih borbi i da se ne hvale svojim dostignućima.

 

5. Peto što ne treba širiti – to je svoja duhovna prosvetljenost

 

Ona je samo tvoja i niko joj se ne treba posvetiti. Otkrijte je drugima samo u slučaju kada je ona zaista neophodna ne samo vama, nego i okruženju.

 

Navike zbog kojih je patrijarh Pavle bio omiljen Srbima: Njegova skromnost je neponovljiva!

 

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

 

6. Šesto, ono što posebno ne treba deliti s drugima, to su vaši sukobi i porodični život

 

Zapamtite: što manje pričate o problemima u svojoj porodici, tim će ona biti jača i stabilnija. Svađa je oslobađanje negativne energije, koja se nakupila u procesu komunikacije. Što više govorite o svojim problemima, to više verujete u njih.

 

7. Sedmo o čemu ne treba govoriti – to je o ružnim rečima koje ste čuli od nekoga

 

Na ulici se mogu zaprljati cipele, a može i um. Čovek koji, kada se vrati, govori o svemu glupom što je čuo po ulici, ne razlikuje se ni po čemu od čoveka koji je došao kući i nije skinuo blatnjave cipele.

 

Paulo Koeljo otkriva: Kako da nađete pravi put u životu?

 

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs