Dokazano

Ne postoji ništa bolje: Dalaj Lamin recept za sreću potvrdila i nauka!

I ranije studije su potvrdile da nas bogatstvo i moć ne čine srećnima, već je to sam proces traženja
Lifestyle 20.05.2016. - 11:35h Autor: express.hr
Foto: Profimedia

U svojoj knjizi "Umeće postizanja sreće" Dalaj Lama napisao je sledeće: "Moramo da naučimo kako da želimo ono što imamo i da se pomirimo s onim što nemamo kako bismo pronašli stabilnost i sreću".

 

A, sada je ove reči potvrdila nauka. Neurolog Jak Panskep tvrdi da je put ka sreći, a ne dolazak na cilj, ono što nas čini srećnima. Objasnio je kako ispunjenje naših želja neće izazvati dugotrajnu sreću.

 

Govoreći na TEDx-u, naveo je sedam primarnih emocija: radost, panika, briga, požuda, strah, bes i znatiželja, odnosno želja za traženjem nekog ili nečeg. Baš ova posljednja emocija, tvrdi Panskep, ključ je naše sreće.

 

Panskep tvrdi da je dopamin, hemijska supstanca u našem mozgu povezana sa zadovoljstvom, takođe povezan i sa instinktom traženja, i kako istražujemo i zahtevamo nove informacije, naš mozak oslobađa dopamin što dovodi do zadovoljstva.

 

"Video igre obično imaju dve opcije na kraju - izgubite ili pobedite. Ali, postoje i druge vrste igara koje možete igrati u nedogled. U njima se stalno nešto događaja, uvek imate nešto da se radi ", rekao je Džejson Silva, filozof i tvorac Jutjub serijala Šots ov Ejv.

 

Ova studije se slaže sa mnogim prethodnima koje su pokazale da nas bogatstvo i moć ne čine srećnima, već su za sreću zaslužni konstantno traženje i održavanje kvalitetnih odnosa.

 

Pitali su Dalaj Lamu šta ga najviše iznenađuje: Njegov odgovor je oduševio!

 

Foto: AP
Foto: AP

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...