Idealan miris baš za vas

Ovako se pravilno bira parfem

Da ne miriše svaki parfem isto na različitim osobama, da je proba pre kupovine neophodna, kao i da su neki mirisi pogodniji za masnu, a drugi za suvu kožu, samo se neke od stvari koje bi trebalo da znate pre nego što se odlučite za određenu mirisnu notu
Lifestyle
09:04h Autor:
Ovako se pravilno bira parfem
Foto: Thinkstock

Svaki parfem se sastoji od gornjih, srednjih i donjih nota. Gornja nota se definiše kao prvi uticaj ili utisak koji miris ostavlja – nota koju osetite odmah nakon otvaranja bočice ili nanošenja na kožu. Gornje note traju oko 15 minuta nakon čega počinjete da detektujete srednje note koje traju do sat vremena.

Upravo srednje note definišu određeni tip parfema pa se, na osnovu toga, za parfeme može reći da su citrusni (voćni) ili cvetni. Srednje note postaju, u suštini, identitet parfema. Kada vam neko kaže kako odlično mirišete, nekoliko sati nakon nanošenja parfema, ta osoba zapravo komentariše donje note. U principu, svaki parfem sadrži između 9 i 15 nota.

S obzirom na sastav mirisa, sasvim je razumljivo zašto pravimo grešku i kupujemo parfem na osnovu prvog utiska ili na osnovu samo njegovih gornjih nota. Ovo nas dovodi do jednog od najvažnijih saveta kada je u pitanju odabir i kupovina parfema: probajte ga pre nego što ga kupite.

Parfem nanesite na mesto na koje ga obično nanosite i vidite kako će se on “ponašati” tokom dana. Trljanje zglobova uzorcima (ovo važi za uzorke koje možete naći u časopisima) nije zamena za pravu stvar, pošto pomenuti uzorci mogu samo stvoriti hemijski sastav parfema. Ne možete da znate kako pravi parfem deluje na hemiju vašeg tela sve dok ga ne nanesete (dakle, morate koristiti uzorak iz bočice).

Drugi razlog zbog kojeg parfem morate da isprobate iz “prve ruke” je taj što čak i popularni, prepoznatljivi parfemi mirišu malo drugačije na različitim osobama. Hemija vašeg tela utiče na to kako će parfem mirisati. Masna koža, na primer, ima tendenciju da parfem “drži” bolje i duže od suve kože.

Toplota i znojenje mogu, takođe, povećati uticaj parfema. Isto tako, masna i začinjena hrana imaju uticaj na reakciju parfema sa telesnom hemijom – parfem će u ovom slučaju reagovati intenzivnije nego obično. Šta to znači? Ako imate masnu kožu, te redovno jedete masnu i začinjenu hranu, najbolje je da ne nanosite previše parfema.

Menstrualni ciklus može uticati na to kako doživljavate parfem. U prvoj polovini ciklusa, vaš osećaj za miris se pojačava, pa postajete svesni suptilnijih nota parfema.

Trudnoća, takođe, može da poveća osećaj za miris. Pored toga, nije nimalo neuobičajeno da trudnica razvije netoleranciju na mirise koji su joj bili prijatni kada nije bila u drugom stanju.

Ono što se svakako preporučuje, prilikom odabira parfema, jeste da parfem ne kupujete isti dan kada ga “probate”. Ukoliko vam se njegov miris bude sviđao i nakon 12 do 24 sata nakon nanošenja, onda je to parfem za vas. Takođe, nikada nemojte da se vodite pravilom kako neki parfem miriše na drugoj osobi. On vam se može sviđati, ali ne možete da znate kako će vama stajati, sve dok ga ne nanesete.

Ukoliko imate masnu kožu, nanosite samo jednu “dozu” parfema (jedno špricanje u predelu vrata ili zglobova). S druge strane, suva koža zahteva i veću dozu, pa slobodno smete da špricnute i više puta. Takođe, masnoj koži više odgovaraju voćni (citrusni) parfemi, a suvoj cvetni. Kada je reč o mešovitom, tj. kombinovanom, tipu kože, obe vrste parfema su odgovarajuće.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs