Veo misterije

Kako je stradao Edgar Alan Po: Tajanstvena smrt, kao prepisana iz njegovih knjiga!

Do danas, razvilo se ukupno devet teorija o tome kako je preminuo slavni književnik, ali nijedna nije dokazana
Lifestyle
08:58h Autor:
Kako je stradao Edgar Alan Po: Tajanstvena smrt, kao prepisana iz njegovih knjiga!
Foto: Profimedia

Čuveni pisac Edgar Alan Po zadnji je put viđen u javnosti 3. oktobra 1849. godine u jako lošem stanju.

Njegov lekar je zabeležio da je pred smrt dozivao izvesnog Rejnolda, a do danas niko nije siguran ko bi taj čovek mogao da bude. Poova smrt je kao prepisana sa njegovih stranica - iza sebe je ostavio pravu misteriju o svojoj smrti.

Dečak nestao usred razgovora sa majkom: 5 misterioznih poziva koje niko nije uspeo da objasni!

Magazin Smithsonian izdvojio je najzanimljivije teorije o tome zbog čega je Edgar Alan Po preminuo.

1. Eugen Didijer je 1872. godine u svojoj knjizi "Poov grob" govori o mogućnosti da je Po naleteo na neke prijatelje na Vest Pointu, sa kojima je otišao na piće. Kako Po nije dobro podnosio alkohol, nije mu bilo potrebno puno da se napije, pa je ostavio svoje prijatelje, lutao ulicama, nakon čega su ga siledžije opljačkale i pretukle, ostavivši ga na ulici.

2. Drugi veruju da je Po bio žrtva neobične metode kojom su u SAD-u u 19. veku primoravali ljude na glasanje. Bande koje su radile za određene stranke bi presrele čoveka na ulici, uvukle ga u sobu, tamo bi ga napile i naterale da glasa, nekad čak i više puta. Ukoliko bi žrtva odbila glasanje, banda bi ga pretukla ili ubila. S vremenom je ova teorija postala opšteprihvaćena, posebno nakon što je 70-ih godina 19. veka Poov biograf Džon Henri Ingram primio nekoliko pisama, koja govore o ovoj teoriji.

3. Puno podataka govori o tome da Po zaista nije podnosio alkohol. Po bi bio pijan od jedne čaše vina, kao i njegova sestra. Oni koji su se nalazili u Poovom okruženju, priznali su da je pisac često razmišljao da se otruje alkoholom.

Udavila se, tajnu ponela u grob: Misteriozan život božanski lepe crnke! (FOTO)

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

4. Mnogi su pokrenuli teoriju o Poovoj smrti usled trovanja ugljen-monoksidom. Smatrali su je mogućom jer se svetlo u to vreme punilo uglenikom. Mnogi su odbacili ovu teoriju jer nakon testiranja vlasi Poove kose nisu pronađeni tragovi koji bi na to ukazivali.

5. Za razliku od ugljen-monoksida, testovi su pokazali da je Poov organizam mesecima pre smrti imao povišen nivo žive. Međutim, to je verovatno posledica lekova koje je koristio nakon što je bio u Filadelfiji u vreme epidemije kolere. Trovanje živom moglo bi objasniti neke halucinacije i delirijum pre smrti, ali nivoi žive pronađeni u vlasima Edgara Alana Poa i dalje su trideset puta manje od onih koje su potrebne za ovakvu vrstu trovanja.

6. Teoriju o tome da je slavni književnik preminuo od besnila, izneo je konferenciji patologa 1996. godine jedan lekar zajedno sa listom simptoma koje je upoređivao sa simptomima pacijenata koji su bolovali od ovog stanja. Lekar nije znao o kome se radi, samo je pregledao izveštaje njegovog doktora. Prema izveštaju Poovog doktora, pisac je bio primljen u bolnicu zbog "letargije i konfuzije", a njegovo stanje se vrlo brzo pogoršavalo. Međutim, ovo se ne može sigurno utvrditi bez DNK analize. Mnogi se slažu s ovom teorijom, jer je jedina koja je donesena nakon analize pri kojoj doktor nije znao o kome se radi.

Misteriozna smrt isceliteljke: Umrla je od bolesti koju je najčešće lečila!

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

7. Prilikom ekshumacije Poovog groba, otkiveno je da se unutar njegove lobanje nalazi nešto krajnje neobično. Mnogi tvrde da je reč o tumoru, dok drugi pretpostavljaju da se ipak radi o nečem drugom. Naime, lekar iz Njujorka je rekao Pou da ima leziju na mozgu koja izaziva neželjene reakcije na alkohol.

8. Tu je i teorija da je Po jednostavno podlegao gripu koji je zahvatio pluća. Hladna kiša i grip mogli su dovesti do upale pluća koja se završila smrću, dok je visoka temperatura verovatno uticala na halucinacije i konfuziju.

9. Još jedna od mnogobrojnih teorija govori da su Poa ubila braća njegove bogate verenice, Sare Elmire Šelton. Ovu teoriju često pokušavaju da dokažu novinskim člancima, pismima i sećanjima koja govore da je putovanje na koje je Po otišao pre svoje smrti zapravo bila poseta njenoj braći.

Tragedija na jezeru smrti pod okriljem legende: U jednom danu poginulo 1.700 ljudi! (FOTO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs