Obratite pažnju

Razotkrijte lažljivca: 7 znakova da sigurno ne govori istinu!

Ozbiljne laži, za razliku od tzv. belih, crpe i narušavaju naše emocije ili poverenje i nisu bezazlene. Pročitajte znakove po kojima možete da prepoznate da li vas neko laže u lice
Lifestyle
22:00h Autor:
Razotkrijte lažljivca: 7 znakova da sigurno ne govori istinu!
Foto: Shutterstock

Psiholozi su saglasni da male "bele" laži koje svakodnevno izgovaramo ili čujemo poput "sjajno ti stoje te pantalone" ili "nisam video tvoju poruku" nisu ništa strašno. Međutim, ozbiljne laži koje crpe i narušavaju naše emocije ili poverenje nisu bezazlene. U nastavku pročitajte znakove po kojima možete prepoznati da li vas laže neka osoba u lice.

1. Obmanjujuće zadovoljstvo

Uvreženo je mišljenje da zahvaljujući mikroekspresijama možemo da otkrijemo da li nas laže neko. To su kratki izrazi lica koji otkrivaju namerno prikrivenu emociju. Međutim, suzbijanje emocije ne znači nužno da neko laže – možda samo prikriva teskobu u neprijatnim situacijama ili skriva šok.

Kada osoba zaista izgovara laž, na licu će joj se pojaviti izraz koji se naziva "obmanjujuće zadovoljstvo". Propraćen je smeškom ili uzbuđenim vrpoljenjem koje je rezultat iščekivanja uspešne laži. Takva laž stvara osećaj uzbuđenja u osobi koja je izgovara.

Naučite da pročitate ljude: Da vas više niko ne slaže!

2. Skretanje pogleda

Prekidanje kontakta očima je još jedan znak laganja. Lažljivci znaju da rade nešto pogrešno i zato prekidanjem kontakta očima umanjuje osećaj krivice. Laganje zahteva puno kognitivne i emotivne energije, pa simultano držanje kontakta očima izaziva preopterećenje i tera ih da skrenu pogled.

Naravno, treba razlikovati bezazleno skretanje pogleda usred razgovora i ovo uzrokovano lažima – potonje je naglo i mnogo češće od običnog prekida kontakta očima.

Oči uvek odaju laž: Evo šta sve možete da pročitate iz nečijeg pogleda!

3. Neusklađeni gestovi

Reči su laži, ali telo govori istinu. Ako vas poslodavac uverava da će vam sutra isplatiti platu, ali pritom sleže ramenima, tada znate da ćete platu ipak čekati malo duže.

4. Priča u strogom hronološkom redu

Kada lažljivci pokušavaju da vam prodaju priču, ona je obično uvežbana od početka do kraja prema hronološkom redosledu. Ako vam se čini da slušate laži, iskoristite jedan jednostavan trik koji može da vam pomogne da uvidite da li ste u pravu.

Ubacite se u razgovor s pitanjem koje će poremetiti hronološki sled događaja: "Aha, kažeš da si ga tada video u autu, a što se ono dogodilo pre toga?" To bi moglo da poremeti tok misli lažljivcu koji nije spreman na popunjavanje rupa u svojoj priči.

Za samo 30 sekundi: 9 caka da se dopadnete svima!

5. Prekomerna upotreba formalnih reči u neformalnim situacijama

Kada neko koristi 50 reči tamo gde je dovoljno samo 10, možda pokušava da kompenzuje svoju laž. "U svetlu date situacije može se kategorički tvrditi da nikada nisam i nikada neću uzeti tvoj ručak iz zajedničkog kancelarijskog frižidera", umesto jednostavnog "nisam pojeo tvoj ručak" znak je da možda ipak sumnjičite pravog krivca za ukradeni ručak.

6. Distanciranje

Osoba koja govori istinu koristiće lična imena u svojoj priči dok će osoba koja laže da izgovara impersonalne fraze poput "neka žena" ili "jedan čovek".

7. Loša "vibracija"

Lažljivci se jako trude kako bi ispali "iskreni". Smeju se u pravim trenucima i izgovaraju prave reči u pravo vreme. Međutim, rezultat je razgovor koji često deluje neprirodno i lažno, a upravo to i jeste. Ako osećate da vam neko prodaje lažnu priču, velika je verovatnoća da se upravo to i događa.

Pazite šta radite: Ovako nesvesno odajete stvari koje biste možda prećutali!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs