Katastrofa

Stravična sudbina, uništen mladi život: Devojčicu (11) udali za 60-godišnjaka! (FOTO)

Kad je Mejgon imala 11 godina, otac ju je prodao starom Avganistancu za dve kutije heroina
Lifestyle
19:52h Autor:
Stravična sudbina, uništen mladi život: Devojčicu (11) udali za 60-godišnjaka! (FOTO)
Foto: Printscreen Instagram/Stephanie Sinclair

Kad je Mejgon imala 11 godina, otac ju je prodao 60-godišnjem Avganistancu za dve kutije heroina. "Ceo život nisam osetila ljubav", otvorila se tada 16-godišnja devojčica, koja je godinama trpela zlostavljanja.

Svoju priču ispričala je fotografkinji Stefani Sinkler iz National Geographic-a.

Sinklerova svojim serijalom fotografija “Premlade za udaju” pokušava da prikupi sredstva za devojčice koje su naterane na udaju, što je praksa koja se sprovodi u raznim delovima sveta.

Procenjuje se da se oko 14,2 miliona devojčica, poput Mejgon, godišnje prisili na udaju pre navršenih 18 godina, što je strašna tradicija koja u većoj meri utiče na siromašne devojčice. One su na taj način izložene zlostavljanju, siromaštvu i smrti zbog porođaja i drugih zdravstvenih komplikacija.

Ljubavna priča jednog starca: Tužna sudbina koja će vas naučiti da cenite ono što imate!

<\/div>

Sinklerova je upoznala Mejgon u sigurnoj kući u Heratu kad je tek počela da dokumentuje nepravdu i muku koju proživljavaju devojčice-supruge.

Nakon što je saznala da je Mejgon poslata natrag ocu, Sinklerova se osećala ohrabreno da nastavi sa svojom fotografskom inicijativom, koja se u međuvremenu razvila u serijal “Premlade za udaju” i kampanju čiji je cilj podsticanje svesti i skupljanje sredstava za pomoć sličnim devojčicama, zatvorenim u krugu dečijeg braka.

"Nemam pojma šta se dogodilo sa Mejgon. Ali sigurna sam da nije ništa lepo. Činjenica da sam bila bespomoćna i da nisam mogla da učinim ništa za nju bila je glavni razlog zašto sam nastavila sa projektom i zašto i danas radim na njemu", objasnila je Sinklerova.

Izborite se sa stresom i problemima: Mudra priča psihologa koju svako treba da pročita!

<\/div>

Sinklerovoj je posebno u sećanju ostala i 11-godišnjakinja iz Gvatemale koja se udala za dvadesetak godina starijeg muškarca. A kada se ubrzo nakon toga porodila, suprug ju je ostavio, tako da je danas gotovo nepismena devojčica - samohrana majka.

Trudnoća inače predstavlja jedan od najvećih rizika za devojčice čija tela još nisu ni spremna za začeće. Tako su komplikacije tokom trudnoće i porođaja vodeći uzrok smrtnosti među devojčicama starim između 15 i 19 godina, tvrdi UNICEF.

<\/div>
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs