Opustite se i uživajte

Nedelja je dan Sunca: Šta sve danas treba raditi, a šta izbegavati!

Nedeljom nosite sunčeve boje, budite aktivni, punite se energijom i pranom, najbolje negde u prirodi
Lifestyle
13:06h Autor:
Nedelja je dan Sunca: Šta sve danas treba raditi, a šta izbegavati!
Foto: Shutterstock

Ime Sunca na sanskritu je Surya. Sunce predstavlja izvor energije, svesnost, lični identitet i mušku energiju. S njim počinje putovanje u potrazi za samim sobom. Sunce je simbol života, zdravlja, dobra i sreće. Izražava stvaralačku energiju, vitalnost, duhovnost i aktivnost.

Nedeljom nosite sunčeve boje, budite aktivni, punite se energijom i pranom, najbolje negde u prirodi. Ako ipak ostajete kod kuće, provedite ovaj dan u porodičnom okruženju ili se posvetite novim planovima i idejama.

Nedeljom možete i obogatiti svoju kuhinju sunčevim ukusima. Sunce vlada pirinčem, koga možete začiniti i biljem poput lovora, ruzmarina ili šafrana. Poslastica neka bude nešto u kombinaciji sa orahom. Inače, jedan od sunčevih cvetova je maslačak.

Idealni za kraj napornog dana: 8 najboljih metoda opuštanja!

Kroz jogu možete produbiti svoj "Pozdrav Suncu" ili "Surja namaskar", tako da mu odate poštovanje pevajući njegova imena (mantre) dok ga izvodite. Mnoge tajne joge nalaze se upravo u Pozdravu Suncu, kao što on sadrži i većinu najvažnijih asana.

Kako Sunce vlada srcem i cirkulacijom, Pozdravi Suncu su odlični za podsticanje bolje cirkulacije i u fizičkom i u energetskom telu. Sunce greje, pa se tako i naše telo zagreva kroz ovaj sled vežbi, što je dobro za prirodan detoks kojim vatra pročišćava sve nečistoće. Vaši energetski kanali (nadiji) će bolje raditi a samim tim i čakre. Tako prana može slobodno da teče.

Takođe, danas se pozabavite surya-namaskar pranajamom, odnosno pozitivnim disanjem. Dišite samo kroz desnu nozdrvu. Desna nozdrva je povezana sa Sunčevom stranom, Surya ili Pingala nadi, ono aktivno i vatreno u nama.

U inat svima koji veličaju mršavost: Instruktorka joge pomera standarde lepote! (FOTO)

Udah je 8, zadržavanje 6 i izdah 8. Ova pranajama povećava pozitivna osećanja, podiže toplinu i poboljšava probavu. Dišite barem 10 minuta, a nakon toga će nestati strah i probudiće se novi potencijali, vera, volja i optimizam.

Koncentracija ili dharana može biti jednostavna "on" japa - verbalno, rečima, tiho i polako ponavljajte "om". Već nakon par minuta bićete uronjeni u sopstvene duhovne vibracije ovog svetog zvuka.

Sunce je najmoćnija planeta u našem sistemu, oko njega se vrte sve druge planete. Bez njega nema ni života ni svetlosti. Ono je pokretač i snaga obnavljanja koja može transformisati identitet i uneti novu energiju. Iskoristite zato nedelju za neke od tih aktivnosti.

Budistički sveštenik hoda po vodi: Otkrijte njegovu tajnu! (VIDEO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs