Fascinantna ličnost

Njegova religija je ljubaznost: Jedan dan u životu Dalaj Lame!

Zavirite u svakodnevicu velikog religijskog vođe
Lifestyle
23:14h
Foto: Profimedia

Da li i vi ponekad poželite da zavirite u dnevni raspored i rituale velikih religijskih vođa? Upravo to je hteo i Piko Ijer, britanski pisac i novinar koji je za specijalno izdanje povodom Dalaj Laminog 80. rođendana 6. jula 2015. godine pripremio pregled pod naslovom "Jedan dan u životu Dalaj Lame", piše Lovesensa.rs.

 

"Svaki put kada naučim nešto novo, uključim to u svoju svakodnevicu. Tako je došlo do toga da danas moje obavezne, svakodnevne molitve traju oko četiri sata", otkrio mu je Dalaj Lama.

 

Poštujte sebe, naučite lekciju, ispravite grešku: Dalaj Lamina pravila za dobar život!

 

"Najčešće se budim oko 3.30h ujutru. Prvo malo meditiram, pa obavim prostracije (klanjanje) i okupam se.
Nakon toga malo prošetam napolju. Za to vreme neprekidno izgovaram neku mantru ili radim neki vid meditacije. Zatim u 5.15h doručkujem i nakon toga, u 5.30h slušam "Glas Amerike", emitovan na tibetanskom jeziku. Bi-Bi-Si često emituje neke sadržaje u vezi s Tibetom i Kinom, pa često slušam to.

 

Proročanstvo tibetanskih monaha otkriva: Kakva sudbina čeka našu planetu!

 

Posle doručka, još malo meditiram a onda obično proučavam tibetansku filozofiju ili neke važne tekstove. Ukoliko se pojave neki neodložni poslovi, dolazim u svoju kancelariju i ponekad pre ručka čitam novine i magazine - Newsweek, Time, Far Eastern Economic Review i nekoliko indijskih novina.

 

A, da. U 7.30h uvek slušam Bi-Bi-Si svetske vesti. Uvek. Ja sam zavistan od tog programa. Kad sam u poseti nekoj stranoj zemlji i kada ne mogu da ih slušam zbog razlike u vremenu ili nemam dovoljno vremena, zaista osećam da mi je nešto nedostajalo tog dana. Osećam kao da ne znam šta se desilo u svetu tog dana. Bi-Bi-Si je uvek veoma dobar, i zaista tako mislim, objektivan.

 

Karmičko čišćenje: Kako da oslobodite dušu svih negativnosti!

 

Posle ručka, dolazim u kancelariju oko 17.30h. Zatim, u 18h pijem večernji čaj - kao budistički monah, ne večeram, ponekad pojedem samo nekoliko keksa ili malo hleba. U to vreme uvek gledam TV program Bi-Bi-Si. Uveče meditiram oko jedan sat, pre nego što u 20.30h odem na spavanje. To mi je najbitnija meditacija. Spavanje je najčešća meditacija za svakog, čak i za ptice. Ne za nirvanu, već za opstanak."

 

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

14. Dalaj Lama rođen je kao Tenzin Gjatso 6. jula 1935. godine na Tibetu, kao peti od šesnaestoro dece u porodici poljoprivrednika. Proglašen je reinkarnacijom Dalaj Lame kad je imao dve godine, a sa 6 je počeo monaško obrazovanje. Preuzeo je političku vlast nad Tibetom 1959. godine ali je bio primoran da ga napusti. Nobelovu nagradu za nenasilnu borbu za oslobođenje Tibeta dobio je 1989. godine, a dobitnik je i Templton nagrade.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...