Predanje staro koliko i moćna ptica

Mudra, ali teška odluka: Mit o orlu koji će vam promeniti život!

Orao ima najduži životni vek među pticama, može da živi i do 70 godina. Međutim, kako bi doživeo tu starost, mora da donese tešku odluku
Lifestyle
20:06h
Mudra, ali teška odluka: Mit o orlu koji će vam promeniti život!
Foto: Thinkstock

Ovaj mit o orlu star je gotovo koliko i ta moćna ptica, a prenosio se usmenim predanjem kako bi simbolično objasnio sazrevanje čoveka. Kada je mit nastao, čovek je živeo u mnogo većem saglasju s prirodom, a odrastanje, život i smrt mogao je tada da objasni samo mitovima i legendama.

Prema ovom mitu, orao živi gotovo koliko i čovek, ali samo ako prođe put bolne promene i ponovnog rađanja. Nije mnogo drugačije ni s čovekom. Negde u četrdesetim godinama, ako ne i pre, i orao i čovek odlučuju kojim će putem da krenu, ka preranoj smrti ili dugom životu. Orao ima najduži životni vek među pticama, može da živi i do 70 godina. Međutim, kako bi doživeo tu starost, mora da donese tešku odluku.

Zašto se uvek kajem zbog svojih odluka: Rešite test i saznajte da li ste srećna osoba

Ponovno rađanje

Kada napuni četrdesetu, njegove duge i elastične kandže ne mogu više da love plen koji mu služi za hranu. Njegov dug i oštar kljun postaje savijen. Njegova stara i teška krila zapinju mu za grudi, što mu otežava let. Tada orlu preostaju samo dve opcije - ili da umre ili da prođe kroz bolan proces promena koji traje 150 dana.

Taj proces od orla zahteva da odleti na vrh planine i sedne u gnezdo. Tu orao kljuca svojim kljunom o kamen sve dok kljun ne otpadne. Nakon što kljun otpadne, orao čeka da novi kljun naraste nakon čega novim kljunom iskljuca stare kandže. Kada narastu nove kandže, orao počinje da kljuca svoja otežala stara perja. I tako nakon pet meseci, orao poleće u let ponovnog rađanja i živi još 30 godina.

Za mir duše i tela: Dragoceni koraci za srećniji život!

Mit o orlu govori o promenama koje se događaju kod gotovo svakog od nas u određenom životnom dobu. Kako bismo preživeli, često moramo da započnemo proces promena. Treba da se rešimo nekih sećanja, štetnih navika, loše okoline... Jedino oslobođeni od bremena prošlosti i osnaženi verom u bolje možemo da iskoristimo sadašnjost.

Vreme je za novi početak: Promene koje će ovog proleća da vam ulepšaju život!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs