Obratite pažnju

Ponašanje će vas lako otkriti: Da li ste pasivno-agresivna ličnost?

Izigravanje večite žrtve je jedna od odlika ovog tipa ličnosti
Lifestyle
03:20h
Ponašanje će vas lako otkriti: Da li ste pasivno-agresivna ličnost?
Foto: Shutterstock

Pasivna agresija je jedan od najčešćih oblika zlostavljanja u odnosima. Ljudi koji primjenjuju pasivnu agresiju često su takvo ponašanje gledali i učili u roditeljskom domu, pa i bez potpunog shvatanja repriziraju te obrasce ponašanja.

Najvažniji korak u rešavanju tog problema jeste prepoznati pasivno-agresivno ponašanje - savetuju stručnjaci. Iako muškarci i žene drugačije iskazuju pasivnu agresiju, postoji sedam znakova kojima se lako može prepoznati kod oba pola.

1. Skrivanje pravih osećanja

Pasivni agresivci pokušavaju da sakriju svoja prava osećanja i ponašaju se onako kako misle da se od njih očekuje. Na primer, govoriće da je sve u redu iako nije, potiskivati frustracije i negativnu energiju. Time sami sebe postavljaju u ulogu žrtve i to je jedan od najlakših načina da prepoznate ovakvu ličnost.

2. Ugađanje drugima i ljutnja

Kako je osnova pasivne agresije manjak samopouzdanja, često dolazi do ugađanja drugima lepim ponašanjem, veštačkim osmesima i nuđenjem usluga. Nakon što iscrpe svoje rezerve ugađanja, pravo stanje stvari otkrivaju dvosmislenim izjavama, značajnom ćutnjom i sličnim manipulacijama.

Ne smete postati njihova igračka - 6 maski manipulatora i kako se zaštititi!

3. Strah od samoće ili zavisnost od drugih

Kao posledica manjka samopouzdanja javlja se i strah od samoće ili druga krajnost - izolovanje zbog straha da ćemo postati zavisni od drugih ljudi. Pasivnog agresivca u odnosu partner nervira, ali ne može bez njega i plaši se direktne komunikacije, jer se boji odbijanja. Takođe, gura ljude od sebe jer ne želi da oni vide koliko je slab.

4. Žaljenje i večita nepravda

Umesto preuzimanja odgovornosti za svoje ponašanje ili direktnog traženja priznanja za svoje zasluge, pasivni agresivci će se iza leđa žaliti kako ih drugi ne tretiraju pravedno, kako je drugima lakše, imaju više sreće u životu, više ih cene, vole...

Savladajte ključne prepreke ka sazrevanju - 5 saveta kako da ojačate svoju ličnost!

5. Konstantno durenje

Pasivni agresivci ne suočavaju se direktno, jer, po njihovim rečima, oni ne vole svađe. Ipak, pokazaće vam šta misle niskim komentarima, nadurenim ponašanjem, spuštanjem slušalice ili demonstrativnim odlaskom usred rasprave. Svesni su da u raspravi ne mogu da pobede argumentima, pa je ovo njihov jedini način rešavanja sukoba.

6. Kašnjenje i zaboravljanje

Jedan od načina kontrole tuđeg ponašanja za pasivne agresivce je naterati ih da ih čekaju. Imaju pripremljena opravdanja zbog čega nisu uradili ono što su rekli, zašto kasne ili spremno prebacuju krivicu na druge, jer ne mogu da podnesu da su oni za nešto odgovorni.

Ključ sreće i uspeha - 9 karakteristika mentalno jakih ljudi!

7. Prikrivaju nesigurnost superiornim ponašanjem

Kod pasivnog agresivca teško je odmah uočiti nedostatak samopouzdanja, jer ga oni vešto prikrivaju superiornim ponašanjem - naglašavaju kako su pametni, sposobni, lepi... Isticaće svoje uspehe, a drugima kroz "šalu" poručiti kako nisu dovoljno dobri poput njih.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs