Nije nemoguće

Spremate se da tražite povišicu? Ovako ćete da je dobijete!

Povišicu možete da zatražite ako u firmi radite neko solidno vreme i ako su se tokom tog vremena vaše dužnosti značajno promenile, odnosno porasle. Ne zaboravite da priložite konkretne primere svog doprinosa
Lifestyle 08.12.2014. - 10:29h Autor: index.hr
Foto: Shutterstock

Ako ste među srećnicima koji mogu da razmišljaju o povišici pa makar i maloj, neke stvari morate da znate pre nego što je zatražite.

 

1. Realistični zahtev

 

Možete da zatražite povišicu ako tamo radite neko solidno vreme i ako su se tokom tog vremena, vaše dužnosti značajno promenile, odnosno porasle.

 

2. Dogovorite sastanak

 

I ovom morate da postupite potpuno profesionalno, a najbolji način za to je da dogovorite sastanak sa šefom i na miru porazgovarate o tome, a ne na hodniku ili parkingu.

 

3. Vaš doprinos

 

Obrazložite šefu zašto mislite da zaslužujete povišicu, ali ne na način da se samo hvalite, jer će to imati potpuno drugačiji efekat. Umesto toga, povežite svoj rad s pozitivnim rezultatima firme. Drugim rečima, priložite konkretne primere svog doprinosa.

 

4. Budite direktni, ali...

 

Ne budite previše napadni i agresivni. Moraćete da pokažete samopouzdanje, ali ne na pogrešan način.

 

Koji su najvažniji kvaliteti samouverene žene pročitajte OVDE.

 

5. Izbegavajte određene reči

 

Kao što su npr. "mislim", "osećam" i slično. Još jednom ponavljamo - priložite konkretne primere.

 

6. Lični razlozi

 

Izbegavajte iznošenje ličnih razloga za povišicu. Svi imaju račune koje moraju da plate. Takođe, nisu vas zaposlili kako biste vi zarađivali, nego kako biste doprineli firmi.

 

7. Brojka

 

U slučaju da vas šef pita o kojem bi se to iznosu radilo, imajte neku razumnu brojku na umu. Međutim, budite spremni na pregovaranje.

 

OVDE pročitajte 10 starih verovanja za privlačenje novca - da vam kuća bude bogata.

 

8. Kompenzacija

 

Ponekad veća plata jednostavno neće da bude opcija, nego će vam biti ponuđeno više slobodnih dana, manje posla ili neki drugi oblik naknade. Iako to nije ono što ste hteli, prihvatite šta vam se nudi. To će mnogo reći o vama i biće na umu šefu kad bude u mogućnosti da vas više plati.

 

9. Ostale ponude

 

Budite oprezni pri isticanju ostalih mogućnosti koje imate. Ponekad to može da bude korisno, ali vrlo često šef će to da shvati kao da je u redu da vas pusti, jer očigledno to želite. Ne izgovarajte takve stvari, ako nemate druge opcije. Osim ako svam je sasvim u redu da ostanete nezaposleni.

 

Kojih 5 grešaka bogati ljudi ne prave saznajte OVDE.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...