Da li ste znali?

Iznenađujuć vid lečenja depresije i anksioznosti: Podjednako efikasan kao razgovor sa psihijatrom!

Istraživači sa Lund univerziteta tvrde da su grupni treninzi na bazi sabranosti pažnje podjednako efikasni kao individualna kognitivno-bihejvioralna terapija - čak mogu biti pogodniji
Lifestyle
06:08h Autor:
Iznenađujuć vid lečenja depresije i anksioznosti: Podjednako efikasan kao razgovor sa psihijatrom!
Foto: Thinkstock

Novo švedsko istraživanje došlo je do ubedljivih dokaza koji se odnose na efektivnost treninga meditacije sabranosti na lečenje anksioznosti i depresije.

Istraživači sa Lund univerziteta tvrde da su grupni treninzi na bazi sabranosti pažnje podjednako efikasni kao individualna kognitivno-bihejvioralna terapija - čak mogu biti pogodniji, prenosi Hafington Post.

OVDE saznajte kojih pet stvari dokazano pomažu kada ste nesrećni!

Istraživanje je sprovedeno u 16 zdravstvenih centara u južnoj Švedskoj. Ukupno 215 pacijenata koji pate od anksioznosti i depresije nasumično su raspoređeni u grupe za redovne tretmane. Pola njih je išlo na individualne CBT sesije, dok su ostali u gupama od po 10 članova išli na treninge sabranosti pažnje. Oba programa trajala su osam nedelja.

OVDE saznajte kako izgleda bolovati od akutne šizofrenije - Danijel (24) otkrio svoje iskustvo!

Pre i posle programa od pacijenata je traženo da popune upitnike o ozbiljnosti svojih simptoma depresije i anksioznosti. Među članovima obe grupe, simptomi su se vidno smanjili. Istraživači su primetili da nije bilo statističke razlike među grupama.

"Grupne treninge na bazi sabranosti pažnje trebalo bi smatrati adekvatnom alternativom za pojedinačne psihoterapije, posebno u Domovima zdravlja gde svim pacijentima ne mogu biti obezbeđeni individualni tretmani", objasnili su.

OVDE saznajte koji su prvi simptomi depresije - posetu lekaru ne treba odlagati.

Iako su brojna istraživanja pokazala da meditacija sabranosti pomaže kod lečenja depresije i anksioznosti, najnovija studija Lund univerziteta prva je koja dokazuje da su grupne seanse sabranosti podjednako efektivne kao tradicionalne forme terapije.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs