7 zanimljivih stvari o Muhamedu bin Zajedu: Oženio misterioznu damu koja mu je rodila 9 dece, živi u velikom luksuzu

Donosimo vam 7 zanimljivih stvari o Muhamedu bin Zajedu, predsedniku UAE.

Lifestyle
7 zanimljivih stvari o Muhamedu bin Zajedu: Oženio misterioznu damu koja mu je rodila 9 dece, živi u velikom luksuzu
Foto: Julien Mattia / Zuma Press / Profimedia

U nedelji za nama, predsednik Ujedinjenih Arapskih Emirata, Muhamed bin Zajed al Nahjan posetio je Srbiju. On je treći predsednik Ujedinjenih Arapskih Emirata i vladar Abu Dabija. Veoma je obrazovan, poznat je kao veliki filantrop, a takođe voli luksuz.

Donosimo vam 7 zanimljivosti o Muhamedu bin Zajedu.

Muhamed bin Zajed
foto: Abd Rabbo Ammar/ABACA / Abaca Press / Profimedia

1. Dobro je obrazovan i prošao vojnu obuku

Obrazovanje je započeo na Kraljevskoj akademiji u Rabatu u Maroku gde je studirao do 10. godine. Zatim se vratio u Al Ain u Abu Dabiju gde je nastavio školovanje. Jedno leto je proveo učeći u školi Gordonstoun, nezavisnoj školi sa zajedničkim obrazovanjem u Škotskoj.

Nakon završenih školskih dana, poslat je na Kraljevsku vojnu akademiju Sandhurst u Ujedinjenom Kraljevstvu. Tokom svog boravka u Sandhurstu, završio je kurs za oklop, kurs letenja, kurs za padobrance i obuku za taktičke avione i helikoptere.

Muhamed bin Zajed
foto: Julien Mattia / Zuma Press / Profimedia

2. On je na čelu borbe protiv ekstremizma

Šeik Muhamed je bio na čelu borbe protiv islamskog ekstremizma, a u svojoj nepopustljivoj borbi protiv Irana i Muslimanske braće, Sjedinjene Države i predsednika Donalda Trampa smatra glavnim saveznikom.

Šeik Muhamed je takođe u bliskim odnosima sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i posredovao je u razgovorima Putina i Trampa u prošlosti. Takođe ima blisko prijateljstvo sa bivšim američkim predsednikom Džordžom V. Bušom, koje potiče iz njihovog sastanka u Kemp Dejvidu u Merilendu pre 12 godina.

3. Uživa u luksuznom načinu života

Kada se 1981. godine šeik Muhamed oženio princezom Salamom, naredio je izgradnju stadiona na kome bi lako moglo da se smesti 20.000 gostiju za sedmodnevnu ceremoniju. Procenjeno je da je venčanje koštalo 100 miliona dolara. Poseduje dva privatna aviona – Boing 747 (A6-UAE) i Boing 787 (A6-PFC).

Šeik Muhamed uživa u životu na moru na jahti od 60 miliona dolara po imenu Rabdan.

Šeik Muhamed koristi predsedničku palatu Abu Dabija kao svoju kancelariju. Unutar njega je elegantna kulturna znamenitost poznata kao Kasr Al Vatan, koja je otvorena za javnost da prikaže veličanstveno nasleđe UAE. Palata i dalje ugošćuje strane zvanice.

Muhamed bin Zajed
foto: Blondet Eliot/ABACA / Abaca Press / Profimedia

4. On je pokrovitelj umetnosti

Ljubav prema umetnosti mu je u krvi. Otvaranje Luvra Abu Dabija, muzeja umetnosti i civilizacije, za javnost u novembru 2018. je velika prekretnica koja je postignuta uz njegovu podršku.

5. Voli sokolove

Šeik Muhamed izuzetno voli sokolove i stalno traži načine da osigura da oni, kao i druge vrste poput oriksa i houbara, budu u stanju da izbegnu pretnju izumiranja. Kao deo ovog rada na očuvanju, on je osnovao Fond za očuvanje Mohameda bin Zajeda, koji pruža finansijsku podršku da bi se osigurala zaštita pojedinačnih vrsta, kao i odavanje počasti onim pojedincima koji neumorno rade na zaštiti takvih vrsta.

6. On je filantrop

Šeik Muhamed je donirao 55 miliona dolara Globalnoj inicijativi Ujedinjenih nacija za borbu protiv trgovine ljudima. Godine 2011. on i Fondacija Bila Gejtsa obećali su po 50 miliona dolara za finansiranje kupovine i isporuke vakcina za decu u Avganistanu i Pakistanu. Dobrotvorni maraton Zajed, inicijativa koju je pokrenuo 2005. godine, prikupila je milione dolara za širenje svesti o bolesti bubrega. Podržao je razne druge globalne programe.

7. Ima veliku porodicu

Ono što najviše intrigira svetske medije jeste njegova supruga Salama, koja je poznata po svojoj humanosti, ali i kao pokrovitelj umetnosti, koja je, međutim, uvek daleko od očiju javnosti.

Salama je i sama pripadnih kraljevske porodice Nahjan iz Abu Dabija. Njen otac, šeik Hamdan bin Mohamed Al Nahjan, bio je bivši zamenik premijera UAE. Za Muhameda se udala 1981, a njihovo venčanje se i danas smatra jednim od najluksuznijih svadbi ikad. U braku su dobili devetoro dece - četiri sina i pet ćerki. Par takođe ima dve usvojene ćerke i 16 unučadi, piše Wikipedia.

Mnogi analitičari smatraju da je Muhamed bin Zajed zaslužan za uzdizanje svog naroda, a osim toga, uživa veliko poštovanje svetskih lidera.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs