Milka, Smilja, Sofija, pazile su decu najmoćnijim ljudima ikad: Tramp se divio dadilji Srpkinji, ovako je Putin tretirao

Srpske dadilje su iz senke menjale svetsku scenu, bile su zaslužne za vaspitavanje dece velikim svetskim moćnicima

Lifestyle
13:52h Autor:
Milka, Smilja, Sofija, pazile su decu najmoćnijim ljudima ikad: Tramp se divio dadilji Srpkinji, ovako je Putin tretirao
Foto: Kurir / Dragana Udovičić

U svetu u kojem su moć i uticaj često povezani s pažnjom i briga o budućim generacijama, srpske dadilje postale su nezaobilazne figure u životima dece svetskih lidera.

Njihova posvećenost, stručnost i sposobnost da se prilagode različitim kulturama doprinose njihovoj popularnosti među najistaknutijim ličnostima na globalnoj sceni.

Priča o Milki Milisavljević, koja je pazila decu Donalda Trampa, pre svega je jako lepa, dok se kroz sećanja na Smilju Knežević Katić, koja je brinula o malom Jensu Stoltenbergu, otkriveno kako su zaista živela deca velikih moćnika. Osim ovih poznatih imena, srpske dadilje su ostvarile i zapažene uspehe u inostranstvu, poput Sofije Božić, čija karijera kao nastavnica nemačkog jezika za Putinovu decu potvrđuje visoke standarde koje su postavile.

Milka Milisavljević pazila decu Donalda Trampa

Decu Donalda Trampa pazila Milka Milisavljević.

Očigledno je da se dadilje vežu za decu, pa tako pamte sve detalje, a baka Milka i dalje pomno prati situaciju oko izbora u Americi.

Milka Milisavljević
foto: preentscreen/Youtube

"Išla sam danas u crkvu da se pomolim Bogu za Donaldovo zdravlje, bojim se da će neko da ga ubije. Volela bih da kontaktiram s njim i da mu kažem da se dobro pazi. Strah me je za njegov život", istakla je svojevremeno za Kurir baka Milka, koja je čuvala Trampovu decu sedamdesetih i osamdesetih godina u Americi.

- Želim da dođete u Srbiju jer ste mi uvek govorili: "Milka, deca su mi tako dobra jer imaju dadilju Srpkinju" - ispričala je za Kurir Milka.

"Američkog predsednika Donalda Trampa naučila sam da broji i psuje na srpskom! Bila sam godinama dadilja njegovoj deci, a on je uvek govorio da su lepo vaspitana samo zato što ih čuva jedna Srpkinja. Tramp obožava naš narod, a posebno naše žene". Ovako svoju ispovest za Informer počinje penzionerka iz Grocke Milka Milisavljević, žena koja je krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih u Njujorku čuvala decu novom predsedniku SAD. Milka tvrdi da je Tramp izuzetno dobar i pošten čovek, da je uvek nasmejan i da svakome hoće da učini.

Milka Milisavljević
foto: preentscreen/Youtube

Milku je oduševilo i koliko predsednik Amerike voli da radi. "On je bukvalno 20 sati dnevno bio na poslu. Izuzetno je vredan i ima ogromnu energiju. Ono malo slobodnog vremena što je imao koristio je da se poigra sa decom. Nikada neću zaboraviti fenomenalne priče koje im je pričao pred spavanje. A sve ih je u trenu izmišljao iz glave", priča Milka. Dok je na stolu gledala u pregršt slika sa Donaldom Trampom i njegovim sinovima Donaldom Džuniorom i Erikom, ova dobrodržeća starica se prisetila kako je, bežeći za boljim životom sa malim detetom, iz Beograda došla pravo u kuću jednog od najbogatijih ljudi u Americi.

Milka Milisavljević
foto: preentscreen/Youtube

"U Ameriku sam došla sa sinom, koji je bio malo dete, i dve putne torbe. Pošto su se tada u Americi tražile dadilje, odmah sam se prijavila u jednu agenciju koja vam traži posao. I verovali ili ne, prvi posao koji su mi našli bio je kod Donalda Trampa. On je baš mene tražio jer je čuo da sam iz Srbije, a zadatak mi je bio da čuvam i odgajam njegove sinove Donalda Džuniora i Erika. Odmah sam prihvatila jer mi je ponudio sto dolara dnevno, a toliko nije imala nijedna dadilja", priča Milka.

Ivanka Tramp, Donald Tramp
foto: PHOTOlink / Everett / Profimedia

Osim što je darežljiv, ona tvrdi da je Tramp prava duša od čoveka i da je najbolji poslodavac za kog je ikada radila. "Ne mogu da vam opišem koliko je to pošten i dobar čovek. Stalno je nasmejan, nikada se ne svađa i hoće sve da vam učini. Slao je svog vozača po moje dete u školu i zabranio mi da dolazim na posao kada mi je slava. To nigde drugde nisam doživela. Uz to je uvek znao kada mi je rođendan i dobijala sam tada od njega 1.000 dolara kao poklon. To mi je slao i dugo godina pošto sam otišla od njega. Pored svega toga, apsolutno je prirodan i priča i šali se sa vama kao sa sebi ravnim. Nema ni trunke one nadobudnosti zato što je on Tramp, a ja obična dadlja", iskrena je Milka.

Milka tvrdi da Donald Tramp ne puši i ne pije, i dodaje da je bio oduševljen njenim sarmama i punjenim paprikama. Milka tvrdi i da Tramp nije svađalački tip, pa se tako sa bivšom ženom Ivanom nikada nije raspravljao. "Ivana je bila prava opasnica. Međutim, Donald nije mario za to i bilo ga je nemoguće iznervirati i izvesti iz takta. Verujte mi da za osam godina koliko sam tamo radila nikada nisam čula da se svađaju. Samo mi priđe i sa osmehom kaže "budi pažljiva, gospođa je malo nervozna", priseća se Milka. "On nikada nije zapalio cigaretu niti popio čašicu pića. Za sopstveni rođendan nazdravlja ljudima sokom od paradajza. Voli da jede, ali njegove obroke uglavnom čini salata koju jede u enormnim količinama. Pre bi uvek pojeo salatu od paradajza, krastavaca i kupusa koju mu ja naseckam, nego najbolji biftek. Uz to spremala sam mu i naša tradicionalna jela i mogu da vam priznam da je oduševljen sarmom i punjenim paprikama", priseća se Milka. Simpatična starica je otkrila i da Tramp mnogo voli Srbiju, kao i to da ga je lično ona naučila srpski jezik.

Milka Milisavljević
foto: preentscreen/Youtube

"On jako voli naš narod i sigurno će mnogo pomoći Srbiji sada kada je predsednik. Kad god ga prijatelji pohvale da su mu deca fina, on odmah počne na sav glas da viče kako je to zato što ima dadilju iz Srbije, gde su žene mnogo lepe i izuzetno pametne. Čak sam njega, Ivanu i decu naučila srpski. Znali su da broje, ponešto i da opsuju, i sa mnom su se uvek sporazumevali na nekom srpsko-engleskom jeziku. Uz to sam deci čitala naše bajke i učila ih igre sa naših podneblja. A Donaldu sam stalno pevala narodne i patriotske pesme iz Srbije i njemu se to sviđalo. Stalno se smejao i aplaudirao mi", ponosno priča Milisavljevićeva. Koliko je Tramp bio posvećen poslu najbolje svedoči činjenica da ga Milka nikada nije videla neformalno obučenog.

"Verujte mi da ga nikada nisam videla bez odela. Možda nekome deluje čudno, ali i po sopstvenoj kući je šetao u odelu. Uvek je bio uglađen i imao stila i nije dozvoljavao sebi da ga drugi vide u gaćama ili pidžami", rekla je Milka. "Donaldu su se moje sarme već svidele i zato sam odlučila da ga ugostim i ovde u Grockoj. Uz to, želim na taj ručak da pozovem i našeg premijera, jer moju zemlju napokon vodi pravi čovek, kojim sam izuzetno zadovoljna. Plan mi je da ih tu upoznam i sprijateljim jer smatram da Donald može mnogo da pomogne Srbiji. I ubeđena sam da će to i učiniti, jer on zaista iskreno voli našu zemlju i narod", rekla je Milka, a potom i prokomentarisala: "Jedini mi je problem što je ovde kod mene malo i ne znam da li će stati za sto. I jedan i drugi su baš krupni ljudi. Ipak, skupićemo se nekako valjda", konstatovala je simpatična bakica.

Milka, nažalost, nije uspela da ispuni svoju želju. Preminula je 2016. godine u 85. godini u KBC "Zvezdara", nakon kraće bolesti, javili su beogradski mediji.

Smilja Knežević Katić je čuvala Stoltenberga

Malog Jensa Stoltenberga vaspitavala Smilja Knežević Katić.

Srpske dadilje očigledno su veoma popularne među svetskim liderima kojima su čuvale decu, ali i njih dok su bili mali.

Smilja Knežević Katić
foto: preentscreen/Youtube

Smilja je bila bebisiterka bivšeg premijera Norveške i generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga, ona je u Beogradu čuvala njega kao dete.

Srpske dadilje očigledno imaju posebnog uticaja na svetske lidere, pa Stoltenberg i dalje pamti sve lepo što je doživeo u Beogradu za vreme dok je njegov otac bio sekretar norveške ambasade u Beogradu. On je pre nekoliko godina evocirao uspomene iz detinjstva i sećanja na dadilju Smilju, a interesantno je da, isto kao i Tramp, voli punjene paprike, koje su im pripremale srpske guvernante.

- Nikada neću zaboraviti moju prvu učiteljicu, Kalemegdan, punjene paprike, pasulj, ćevape i pesmicu "Ringe, ringe, raja" - izjavio je pre nekoliko godina generalni sekretar NATO.

Smilja Knežević Katić
foto: preentscreen/Youtube

I dadilji Smilji Stoltenberg je ostao u najboljem sećanju, pa se vezala za dete koje je čuvala.

"Jens je bio dobro i pametno dete. Mnogo je voleo da se igra. Roditelji dobri, ali prezauzeti državnim obavezama. Zato sam ja bila tu da ga naučim najbolje što sam znala i umela", ispričala je svojevremeno Smilja.

Sofija Božić čuvala je Putinovu decu

Svakodnevnim životom porodice Vladimira Putina upravlja na desetine ljudi: vozači, telohranitelji, nastavnici, kuvari, piloti, treneri, konobari, pomoćnici i mnogi drugi. Izvor "Dosijea" je jedan od njih. On živi u privatnim rezidencijama, često se viđa sa decom Putina i Kabajeve i pristao je da podeli svoju priču, pod uslovom da ostane anoniman. Iako se godinama spekuliše o deci koju Putin navodno ima sa Kabajevom, on je rekao da je samo jedan medij objavio tačne informacije.

Sofija Božić
foto: preentscreen/Instagram

Novine koje navodi su "SonntagsZeitung". U maju 2022, publikacija je objavila da Putin i Kabajeva imaju dvoje dece, napominjući da je švajcarski ginekolog ruskog porekla pomogao olimpijskoj šampionki u trudnoći. Navodno, Kabajeva je 2015. godine u Švajcarskoj rodila starijeg sina Ivana, a 2019. godine u Moskvi se rodio Vladimir Mlađi.

Početkom 2024. godine, Putinova porodica je tražila nastavnika engleskog za dva dečaka od četiri i osam godina. Posao podrazumeva rad pet dana u nedelji, ukupno 60 sati. Odgovornosti uključuju predavanje drugih predmeta i njihovo praćenje na putovanjima. Plata je 7.700 evra mesečno. Agencija preko koje se vrši zapošljavanje precizira da sa ovom porodicom već dugo sarađuje i da je za njih već pronašla nekoliko nastavnika engleskog i nemačkog.

Vladimir Putin
foto: Ramil Sitdikov / Sputnik / Profimedia

Prednost imaju kandidati sa južnoafričkim pasošem, potencijalni zaposleni mora biti spreman da se podvrgne medicinskim pregledima u prve dve nedelje rada, zabranjeno je napuštanje teritorije na kojoj porodica živi - samo su neki od uslova za nastavnike.

S vremena na vreme objava nestane sa sajta i onda se ponovo postavlja, jedina promena je uzrast dece. Porodici su stalno potrebni novi učitelji. Mnoge guvernante su radile za porodicu, a pronalaženje novih kandidata je sve teže, pa se nastavnici engleskog sada regrutuju iz raznih zemalja, uključujući Južnu Afriku.

Bez obzira na to kako kandidat sazna za konkurs, preko poznanika ili agencije, glavna faza selekcije je video intervju sa porodičnim pomoćnikom. Zatim sledi detaljan lekarski pregled i dvonedeljni karantin.

Od 2020. godine, najmanje 10 stranih nastavnika je potpisalo ugovore sa Putinovom porodicom. Formalno, oni su bili angažovani kao prevodioci, ali svaki dobija znatno više novca nego što bi kvalifikovani lingvista mogao da očekuje. Plate počinju od 330.000 rubalja i idu do 1,2 miliona rubalja mesečno.

Alina Kabajeva
foto: east2west news / WillWest News / Profimedia

Najuspešnija je Sofija Božić, koja je za nešto više od četiri godine zaradila 25,3 miliona rubalja (oko 253.000 evra). Ona je nastavnica nemačkog za Putinovu decu, navodi izvor „Dosijea” iz službe. Rođena je 1992. godine i državljanka je Bosne i Hercegovine. Sofija je živela u Austriji, gde je studirala na Univerzitetu u Gracu. U Rusiju se najverovatnije preselila 2017. godine.

Prema navodima "Dosijea", Sofija Božić verovatno uživa značajno poverenje Putinove porodice, pošto je radila duže od svojih kolega.

Sa decom uvek radi nekoliko nastavnika engleskog i nemačkog. Pored državljana Južne Afrike, koje porodica najradije angažuje od početka rata u Ukrajini, ugovori su potpisani i sa građanima Velike Britanije i Novog Zelanda.

Alina i Putin, navodi "Dosije", pretpostavljaju da će njihova deca krenuti stopama svoje majke i postati profesionalni sportisti. Skoro svaka rezidencija ima sportski kompleks sa teretanom i bazenom, a ponekad i teren za hokej na ledu. Decu treniraju lični treneri plivanja i gimnastike. "Dosije“ je kontaktirao Sofiju Božić i trenera dece, ali oni nisu odgovorili na poruke.

Pazili decu Vila Smita i Kevina Kostnera

Roker srpskog porekla Slobodan Svrdlan i njegova supruga, koji žive u Americi, imali su priliku da upoznaju decu najpoznatijih holivudskih glumaca.

On je radio kao kućepazitelj, a supruga kao dadilja kod Vila Smita i Kevina Kostnera.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs