Šta se krije iza jezivog Netfliksovog horora? Istinita priča o braći koja su brutalno ubila roditelje, razlog šokira

Ovo je prava istina o braći koja su brutalno pogubila svoje roditelje pre 25 godina, a sad je snimljena i serija njima

Lifestyle
21:41h
Šta se krije iza jezivog Netfliksovog horora? Istinita priča o braći koja su brutalno ubila roditelje, razlog šokira
Foto: XPUSJP / Backgrid UK / Profimedia

U toku noći 20. avgusta 1989. Lajl, tada 21-godišnjak, pozvao je hitnu pomoć, rekavši da je „neko ubio njegove roditelje“. Kada je policija stigla u vilu u kojoj je porodica živela, zatekla je Hozea i Kiti koji su brutalno ubijeni dok su gledali TV. Hoze je pogođen šest puta, a Kiti deset puta. Istražitelji su u početku mislili da je ubistvo povezano sa Hozeovim radom u produkcijskoj kompaniji Live Entertainment ili možda sa mafijaškim aktivnostima.

Braća su rekli policiji da su u trenutku ubistva bili u bioskopu i gledali "Betmena", ali kako je istraga odmicala došlo je do značajne promene u njihovom ponašanju. Naime, oni su odjednom počeli da troše novac koji su nasledili, pa su u periodu od šest meseci nakon ubistava potrošili 700 hiljada dolara. Kupovali su luksuzne automobile poput Poršea, Roleks satove, posećivali su skupe restorane, uložili 40 hiljada dolara u rok koncert...

Lajl i Erik Menendez
foto: XPUSJP / Backgrid UK / Profimedia

Međutim, svemu je došao kraj u martu 1990. godine nakon što ih je žena po imenu Džudalon Smit prijavila policiji, tvrdeći da ima snimak Erikovog priznanja ubistva sa njegove terapije kod doktora L. Džeroma Oziela, inače Džudaloninog ljubavnika. Bio je to ključni momenat u istrazi nakon kojeg su dokazi protiv braće tek počeli da se gomilaju. Lajl je uhapšen 8. marta, a Erik se predao policiji dva dana kasnije na aerodromu. Istražitelji su verovali da su braća ubila svoje roditelje da bi se domogli očevog bogatstva.

Jeziva priča dobila je novo poglavlje nakon što je suđenje počelo u julu 1993. godine, kada je Lajl svedočio da su ga otac i majka seksualno zlostavljali u detinjstvu, između šeste i osme godine. Erik se nadovezao na bratovo svedočenje i tvrdio da ga je otac maltretirao od šeste godine, ali da za razliku od brata nikada nije prestao da ga zlostavlja.

Tokom svedočenja o navodnom zlostavljanju, oboje su plakali, objašnjavajući kako su jedno drugom nanosili bol kada su bili deca. Jedan od njihovih rođaka, Endi Kano, svedočio je da mu je Erik pričao o zlostavljanju svog oca kada je imao 10 godina, a Kano 13 godina. Erik je pitao da li je normalno da ga otac „masira”. Kasnije ga je naterao da obeća da će to čuvati u tajnosti jer se plašio svog oca. Drugi njihov rođak, Alan Andersen, svedočio je da se Hoze, kada ga je posetio, tuširao sa decom i da mu Kiti tada nije dozvoljavala da im se približi.

Lajl i Erik Menendez
foto: XPUSJP / Backgrid UK / Profimedia

Suđenje je potom otkazano jer porota nije mogla da donese jednoglasnu odluku, a ponovo je počelo u oktobru 1995. godine. a fokusirao se na činjenice o ubistvu i njegovoj brutalnosti, dok se tužilaštvo pobrinulo da navodne zloupotrebe padnu u drugi plan i kako su to pokušali da iskoriste kao odbranu. Na ovom suđenju Lajl je odbio da svedoči i 2. jula 1996. braća Menendez su proglašena krivima za prvostepeno ubistvo i osuđeni na doživotnu kaznu zatvora bez mogućnosti uslovnog otpusta. Oni su u nekoliko navrata pokušavali da se žale na slučaj, ali su odbijeni.

Ovaj slučaj je poslužio kao inspiracija za brojne televizijske emisije, dokumentarne filmove, igrane filmove i serije poput „Zakon i red istinski zločin“, ali uprkos tome, javnost je i dalje intrigirana, o čemu možda najbolje svedoči rejting najnovije serije na Netflik-u, "Čudovišta: Priča o Lajlu i Eriku Menendezu".

Lajl i Erik Menendez
foto: XPUSJP / Backgrid UK / Profimedia

Ali ima onih koji je oštro kritikuju, a među njima je i sam Erik Menandez, koji nije zadovoljan prikazom svojih i bratovih likova. „Teška srca moram da kažem da verujem da Rajan Marfi nije mogao da bude toliko naivan i netačan u iznošenju činjenica naših života da je tako nešto uradio bez zle namere“, napisao je Menendez u svojoj izjavi koja je pustila njegova supruga Tami Menendez na platformi X. Osim toga, kritičari su ga prozivali zbog kreativnih sloboda koje su promenile detalje stvarne priče, što je izazvalo negativne reakcije publike.

Stil / Gloria

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs