7 načina da najbolje iskoristite sodu bikarbonu: Trikovi koje svaka kuća treba da zna

Saznajte na kojih 7 načina može da se iskoristi soda bikarbona.

Lifestyle
22:56h
7 načina da najbolje iskoristite sodu bikarbonu: Trikovi koje svaka kuća treba da zna
Foto: Shutterstock

Soda bikarbona jedna je od namirnica sa najširom primenom. Donosimo vam sedam korisnih načina na koje možete iskoristiti ovu namirnicu.

1. Nema više štetnog izbeljivača

Šoljica sode bikarbon pomešana sa deterdžentom po izboru sigurno će učiniti vaše belo belo i svetlije! Ovo će učiniti da izbeljivač postane prošlost, barem kada je u pitanju nega i održavanje odeće – još jedan sjajan trik koji zamenjuje štetne hemikalije.

Soda Bikarbona
foto: Shutterstock

2. Čišćenje lonca, tiganja i posuđa

Imate svoj omiljeni lonac dugi niz godina, možda vam ga je poklonila vaša majka ili ste ga sami kupili, ali će se uskoro naći u smeću jer je spaljen. Sačekajte, pre nego što to uradite, isprobajte ovaj poslednji trik. Prokuvajte sodu bikarbonu i vodu stvarajući formulu kojom ćete preliti zahvaćena područja. I da, nema na čemu.

3. Pribor za jelo

Dakle, čak i ako niste rođeni sa tom „srebrnom kašikom u ustima“, taj osećaj možete stvoriti u svom domu, figurativno rečeno, naravno. Ne postoji ništa dosadnije od zatamnjenog srebrnog pribora, zar ne? Stavite svoj pribor u mešavinu sode bikarbine i tople vode, i skoro kao u nekom obliku kućne magije, prisustvujte hemijskoj reakciji koja uklanja neželjene tragove.

Soda Bikarbona
foto: Shutterstock

4. Čišćenje mašine za pranje veša

Otkrili ste da vaš veš ne miriše tako sveže kao što bi trebalo da bude kada ga izvadite iz mašine za pranje veša, možda čak i nakon što ga ponovo operete samo da biste bili sigurni? Ovo može biti rezultat toga što morate da ispraznite i očistite samu mašinu za pranje veša. Ovo nije ništa loše sa vaše strane, kao vlasnik mašine, ove stvari se dešavaju, posebno sa prednjim utovarivačima. Jednostavno stavite na vrući ciklus, ali bez veša i deterdženta, umesto toga stavite sodu bikarbonu i sirće u svoju mašinu. Mirisi i buđ će nestati. Savršen način za čišćenje mašine za pranje veša Savršen način za čišćenje mašine za pranje veša.

5. Četkica za zube

Koristite četkicu za zube svaki dan, ali ne razmišljate da je čistite sve vreme? Ali ovo je veoma važan detalj kada se razmisli. Ovo je predmet koji stavljate u prljavo mesto više puta nedeljno i ne primetite kako se bakterije akumuliraju na njemu; zvuči odvratno, zar ne? 30 minuta je sve što je potrebno – namočite četkicu za zube u mešavinu tople vode, sirćeta i praška za pecivo. Ovo će eliminisati mirise i ubiti bakterije i sprečiti ih da formiraju ekosistem u jednom od vaših najcenjenijih higijenskih predmeta.

Soda Bikarbona
foto: Shutterstock

6. Saveznik u bašti

Soba bikarbona preventivno štiti lišće biljaka, ali i nakon što je biljka zaražena.

Pomešajte kašiku sode bikarbone sa četiri litra vode i dodajte pola kašičic tečnog sapuna. Bocom s raspršivačem poprskajte po listovima i suzbićete plesan, gljivice i ostale parazite.

Osim što nećete morati da trošite novac na skupe pesticide, uništićete štetočine bez da uništavate i tlo. Takođe, deca i ljubimci neće biti u opasnosti. Ali neke biljke su osetljivije, pa rastvor prvo isprobajte na delu lista.

7. Čišćenje fleka sa nameštaja

5 kašika sode bikarbone promešajte u pola litre tople vode, dobro promućkajte da se soda rastvori i naspite tečnost u raspršivač. Ovu tečnost poprskajte na problematična mesta na nameštaju ili na celu površinu.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs