Ona je bila u Kuli bliznakinji dok se zgrada na nju rušila: Preživela je sav užas, ne sluteći kakav će joj život postati

Pre 23 godine jedna običan utorak u Njujorku pretvorio se u datum koji ceo svet nikada neže zaboraviti - srušene su čuvene Kule bliznakinje u terorističkom napadu, a simbol jezivog događaja postala je Marsi Borders.

Lifestyle
11:11h
Ona je bila u Kuli bliznakinji dok se zgrada na nju rušila: Preživela je sav užas, ne sluteći kakav će joj život postati
Foto: STAN HONDA / AFP / Profimedia

Marsi Borders malo pre terorističkog napada Al Kaide zaposlila se u Banci Amerike, koja je svoju poslovnicu imala na 81. spratu Severne kule Sveskog trgovinskog centra u Njujorku. Protiv saveta svog menadžera, istrčala je na ulice donjeg Menhetna neposredno pre nego što se nekadašnji simbol američke moći i bogatstva urušio, ali - u trenu je od glave do pete bila prekrivena njenim ostacima, tačnije prašinom od cementa i mermera.

Marsi Borders
foto: STAN HONDA / AFP / Profimedia

Izbezumljenu, od straha skamenjenu, otvorenih usta iz kojih glas ne izlazi i ukočenih, polusavijenih fotografisao je Stan Honda, koji je tog 11. septembra lutao ulicama Njujorka, pa se igrom slučaja zadesio na mestu jedne od najvećih svetskih nesreći. A njen izraz lica kao da je sublimirao svu patnju, strah, užase, nesnađenost i nesvesnost realnosti događaja, koji su se sa tragičnim ishodima kalemili jedan na drugi.

Niko nije sanjao da će u 8:46 avion udariti u Severnu kulu Svetskog trgovinskog centra, a drugi 16 minuta kasnije i u Južnu. Više od 3.000 ljudi na licu mesta tragično izgubilo život, na hiljade njih je umrlo nakon toga od posledica.

Ona je tada preživela, ali sa životom koji je usledio nije znala da se izbori.

"Život mi se srušio sa tim kulama"

Govoreći za "Njujork Post" 2011. godine, nedugo nakon što su Osamu Bin Ladena u Pakistanu ubile američke mornaričke snage, Borders je opisala kako su traume od terora i tragedije izazvale deceniju dugu borbu sa depresijom i zavisnošću od narkotika.

Marsi Borders
foto: STAN HONDA / AFP / Profimedia

"Kao da mi se život srušio sa tim kulama. Poptuno mi je izmakao kontroli. Nisam radila nijedan dan skoro 10 godina i do 2011. bila sam u potpunom haosu. Svaki put kada bih videla avion, uhvatila bi me panika. Ako bih videla čoveka u zgradi, bila bih ubeđen da će me upucati", rekla je nesrećna Mersi.

Koristila krek i izgubila starateljstvo nad decom

Tek nakon što je izgubila starateljstvo nad svoje dvoje dece, prijavila se na rehabilitaciju za odvikavanje od kreka.

"Počela sam da koristim krek kokain, jer nisam želela da živim“, rekla je tada još.

Marsi Borders
foto: STAN HONDA / AFP / Profimedia

Verovala da je rak posledica proživljenog 11. septembra

I taman kad se činilo se da se Borders potpuno oporavila, da je povratila kontrolu nad, od nje odlutalim, životom, samo četiri godine kasnije - umrla je od raka želuca - bolesti za koju je verovala da je nastala zbog kancerogene prašine i dima iz 11. septembra.

"Kažem sebi: "Da li je ova stvar aktivirala ćelije raka u meni? I definitivno verujem, jer nisam imala nikakve bolesti. Nemam visok krvni pritisak, visok holesterol, dijabetes. I kako se desi da se zdrava osoba jednog dana probudi i sazna da ima rak?", pitala se Borders neposredno pred smrt u intervjuu za "Džerzi žurnal".

Marsi Borders
foto: MICHEL MOUTOT / AFP / Profimedia

Posledice napada i dalje osetne u Njujorku

Marsi, nažalost, nije jedina koja se bila suočila sa smrtonosnim zdravstenim problemmima. Zvaničan broj žrtava napada 11. septembra je 2.997, ali se crni bilans meri, zapravo, u mnogo većim ciframa - i nastavlja da raste. Veliki je broj onih koji su živote izgubili u godinama koje su usledile od brojnih oboljenja koja korene imaju u u terorističkim napadima.

Posledice su, inače, mogle da se osete čim su kule pale. Na licu mesta su bili pripadnici svih službi za vanredne situacije, prvenstveno vatrogasci i hitna pomoć. Svi su oni udisali gusti dim i prašinu, koja je sadržala opasne čestice.

Marsi Borders
foto: STAN HONDA / AFP / Profimedia

Ubrzo su mnogi od njih počeli da oboljevaju od hroničnih bolesti, a vlasti su bile na udaru kritika jer su sporo reagovale i nisu prepoznavale problem. Čak je Agencija za zaštitu životne sredine Njujorčanima poručila da je vazduh oko ruševina bezbedan.

Ipak, Njujork od tada ne prestaje da broji novoobolele od karcinoma i drugih teških bolesti, najpre pluća.

Stil /The Guardian / Žena

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs