Kako je umro jedini sin Vilijama Šekspira: Pisac živeo u lošem braku, a kada je umro, sve je pripalo njoj

Vilijam Šekspir je ličnost koja se proslavila tek nakon smrti, zbog toga se o njegovom privatnom životu zna vrlo malo

Lifestyle
07:25h Autor:
Kako je umro jedini sin Vilijama Šekspira: Pisac živeo u lošem braku, a kada je umro, sve je pripalo njoj
Foto: Profimedia

Vilijam Šekspir je imao 18 godina kada je oženio En Hatavej koja je u to vreme imala 26 godina i bila trudna. Njihova prva ćerka zvala se Suzan, a potom su dobili bliznace Hamneta i Džudit.

Hamnet Šekspir je bio jedini sin slavnog engleskog autora Vilijama. Rodio se krajem 16. veka, u vreme kada je život mogla okončati jedna naivna povreda, bolest, loše vreme ili rat. Hamnet je imao samo 11 godina kada je umro.

Blizanci su ime dobili po bračnom paru Sadler koji je živeo nedaleko od Šekspirovih i bavli se pekarstvom.

Deca su odrastala sa majkom daleko od oca koji je boravio u Londonu i pisao drame. Za Hamneta se veruje da je započeo obrazovanje u obližnjoj školi, a posle nastave vraćao se kući i pomagao u domaćinstvu.

U leto 1596. sahranjen je u crkvi Svetog Trojstva. Nije poznat razlog njegove smrti jer na osmrtnici nije naveden. Njegove sestre uspele su dočekati starost, a Suzan je umrla tek sa 77 godina.

Postavlja se pitanje je li Hamlet napisan u čast preminulom sinu. Otac je u godinama nakon njegove smrti prvenstveno pisao komedije, a Hamlet je napisan tek 3-5 godina kasnije, što samo po sebi ne odgovara na pitanje. Veruje se da je smrt sina ipak uticala na Vilijama jer u nekim sonetima piše o preranoj smrti te igrom reči iskazuje žalost za izgubljenim sinom.

B

Smrtnost u Evropi tokom kasnog srednjeg veka

Tokom srednjeg i ranog novog veka visoka smrtnost bila je sasvim normalna stvar. Vodila se konstantna borba za preživljavanje - glad bi nastupala često, bilo radi lošeg vremena ili nestabilne političke situacije. Higijenski uslovi povećavali su šansu za zarazu, a većina se bolesti lečila delimično ili nikako.

Od 14. veka počele su masovne epidemije kuge koje bi poharale čitav kontinent. Prema nekim demografskim istraživanjima, prosečan životni vek bio je 35 godina.

Razlog smrti Šekspirovog sina ostaje nepoznanica, kao i svih ostalih dečaka i devojčica tog vremena koji su umrli pre tinejdžerske dobi. U 16. veku u Engleskoj svako treće dete nije doživelo deseti rođendan.

Kako je umro Šekspir?

Po nekim tvrdnjama veruje se da je Vilijam Šekspir umro na njegov 52. rođendan, 23. aprila 1616. godine, iako mnogi naučnici kažu da je to mit. Crkvene evidencije pokazuju da je sahranjen u Crkvi Svetog Trojstva, 25. aprila 1616. godine.

Po testamentu, većinu svojih poseda ostavio je svojoj najstarijoj ćerki Suzan. Iako je imala pravo na trećinu imanja, čini se da je malo ostavio supruzi En. To je izazvalo nagađanja da par nije bio u bliskim odnosima. Međutim, vrlo je malo dokaza da su njih dvoje imali loš brak. Vilijamu Šekspiru na spomeniku piše: „Da je proklet ko pomjeri moje kosti!“. Tada nije bilo ništa čudno da se kosti izbacuju i neko drugi da se onda sahranjuje na istom mjestu. Taj natpis sačuvao je tačno mjesto gde je sahranjen ovaj veliki pisac, iako je njegov život ostao poprilična tajna.

(Stil/Index/Biografija.org)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs