Zaspala je kao 14-godišnja devojčica, a probudila se kao 46-godišnja žena: Njeno stanje fasciniralo je psihologe

Karolina Olson bila je poznata kao "uspavana lepotica", nakon što je 32 godine provela spavajući.

Lifestyle
Zaspala je kao 14-godišnja devojčica, a probudila se kao 46-godišnja žena: Njeno stanje fasciniralo je psihologe
Foto: Wikipedia

Karolina Olson iz Švedske zaspala je kada je imala 14 godina, ne sluteći da će se probuditi tek nakon 32 godine. Naime, njena priča dospela je u javnost, a ona se proslavila kao "uspavana lepotica".

Rođena je 29. oktorbra 1861. godine, a osim nje, njeni roditelji imali su i 4 sina. Odrastala je sasvim normalno kao i druga deca, sve do svoje 14. godine. Ono što je bilo neuobičajeno jeste da se Karolina jedan dan vratila kući sa otečenim licem i jakom zuboboljom.

Ona je svojoj porodici rekla da se okliznula na ledu, prelazeći zaleđenu reku. Devojčica je dobila jake bolove, a roditelji su je poslali u krevet kako bi se umirila. Nisu ni slutili da će se njihovo dete probiditi tek 1908. godine.

Roditelji su uspeli da prikupe novac potreban za njen pregled, međutim, niko nije uspeo da je probudi. Roditelju su je uprkos tome vodili na redovne preglede, međutim, njeno stanje ostalo je nepromenjeno.

Čak ni struja na koju je devojčica bila priključena, nije uspela da je probudi.

Lekari iz raznih oblasti bili su zbunjeni njenim stanjem, jer je prkosilo konvencionalnom shvatanju poremećaja spavanja. Tokom godina, majka je brinula o njoj, a navodno ju je hranila mlekom dok je spavala. Međutim, kada je njena majka umrla 1905. godine, dovedena je žena koja je preuzela brigu o njoj.

Tri godine kasnije, žena je čula čudne zvukove koji su dopirali iz Karolinine sobe. Ušli su u sobu i zatekli neverovatan prizor. Žena od 46 godina, plačući se teturala po sobi. Karolina se ničega nije sećala, a nije uspela da prepozna čak ni svoju braću.

Doktori su se okupili da testiraju Karolinu, i bili su šokirani kada su otkrili da osim što je izgubila težinu i ponašala se mnogo mlađe od njenih stvarnih godina, Karolina uglavnom nije bila pod uticajem njenih godina provedenih horizontalno.

Snagu i govor vratila je kroz nekoliko nedelja, ostavljajući mnoge da nagađaju da li je ona zapravo spavala 32 godine.

Švedski psihijatar Harald Frederstrem izrazio je uverenje da je Karolina možda patila od neke vrste psihoze izazvane mučnim događajem, ali do danas njena priča ostaje okružena intrigom i misterijom.

Nakon što se probudila, Karolina je živela još 42 godine pre nego što je umrla 1950.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs