Zašto svi sportisti grizu zlatnu medalju? Neverovatan razlog krije se iza ove duge i neobične tradicije

Neobičan običaj griženja zlatne medalje seže daleko u istoriju olimpijskih igara, a krije tajnu

Lifestyle
Zašto svi sportisti grizu zlatnu medalju? Neverovatan razlog krije se iza ove duge i neobične tradicije
Foto: Zhao Dingzhe / Xinhua News / Profimedia

Zorana Arunović i Damir Mikec su do sad Srbiji doneli jedinu zlatnu medalju na Olimpijskim igrama, a nakon dodele su tradicionalno zagrizli svoje medalje.

Iako je mnogima možda promakao ovaj momenat, grickanje medalje je "zlatno pravilo" Olimpijskih igara.

Ovo je dugogodišnja tradicija, a kako je jednom prilikom otkrio predsednik Međunarodnog udruženja olimpijskih istoričara David Valečinski, razlog su fotografi.

Medalja
foto: Shutterstock

- Fotografi su mislili da su sportisti sa medaljama u ustima ikonični snimci koji će lako prodati sutrašnje novine. Takve fotografije bi mogle da se pojave na naslovnoj strani bez dodatnog razmišljanja. Mislim da sportisti to inače ne bi radili - objasnio je Valečinski zvaničnom sajtu Olimpijskih igara.

Naši zlatni strelci su ispoštovali tradiciju i zabeležili slike za istoriju, međutim jedan olimpijski šampion nije bio te sreće.

Naime, David Meler iz Nemačke osvojio je srebrnu medalju u sankanju na Zimskim olimpijskim igrama 2010, ali je zbog te iste medalje ostao je bez zuba.

- Fotografi su hteli da me slikaju kako držim medalju u zubima. Kasnije na večeri sam shvatio da mi je zub napukao - otrkio je tada sportista.

Ranije se tvrdilo da sportisti grizu medalje kako bi proverili kvalitet, odnosno da li je reč o pravom zlatu. Međutim, to je samo netačna informacija.

Na Olimpijskim igrama u Parizu trebalo bi da bude dodeljeno najmanje 987 medalja, a većina će imati tragove zuba nakon dodele.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs