U ovom plemenu muškarac svoju ženu deli sa braćom i ocem i to nikom ne smeta: Ono što se očekuje od te supruge je jezivo

U civilizovanom svetu poliandrija je i dalje tabu tema. Ipak u Nepalu je to deo tradicije koja se poštuje godinama

Lifestyle
Autor:
U ovom plemenu muškarac svoju ženu deli sa braćom i ocem i to nikom ne smeta: Ono što se očekuje od te supruge je jezivo
Foto: PRAKASH MATHEMA / AFP / Profimedia

Postoje zemlje u kojima muškarci pojednostavljuju svoj život tako što uživaju u poligamiji, dok neke žene pretvaraju braću svojih supruga u zakonite muževe.

Poliandrija koja podrazumeva bračnu zajednicu koju čini jedna žena i više muževa i danas je aktivna u Nepalu. Tamo je ta bračna zajednica i zakonom dozvoljena.

Ova vrsta braka je posebno popularna u plemenima severa i sveroistoka Nepala, gde je zemlje malo a braća ne žele da se dele kada se ožene. Stoga im je bilo prirodno da imaju jednu ženu i da svi ostaju da žive u istoj kući ili imanju.

Nepal, Pleme
foto: Paul Quezada-Neiman / Alamy / Alamy / Profimedia

Ova tradicija je nastala pre više od 28 vekova. U drevnom idijskom epu "Mahabrbarata" princeza Draupadi je pokušala da od boga Šive izmoli muža. Junaknjia se pet puta obratila božanstvu, a on ju je čuo svih 5 puta pa ju je nagradio sa 5 muževa. Ova tradicija se veokovima održala na području Nepala.

Ali kako funkcionišu ovi brakovi između jedne žene i više muškaraca?

Muškarci obavljaju sve poslove koje su namenjene i ženama. Jedan radi u polju, drugi tka ćilime i korpe za prodaju, treći prodaje sve to na pijaci, četvrti vodi domaćinstvo, peti čuva decu, a šesti ide na posao da prehrani porodicu.

A šta žena radi? Ona mora da bude lepa. Na njoj je da nosi nakit od tirkiz i korala koji simboliše blagostanje i mir u porodici. Žena treba da bude srećna i zadovoljna i to je važno za muškarce iz te porodice. Ali zašto žene nerado ulaze u te brakove?

NEPAL, Pleme
foto: Patrick Frilet / Shutterstock Editorial / Profimedia

Zato što ti brakovi nisu sklopljeni iz ljubavi. Često najstariji brat sebi bira ženu, a potom je deli sa mlađom braćom. Najstariji brat određuje dinamiku intimnih odnosa, a žena je obavezna da zadovolji svakog brata i da svakom rodi po jedno dete.

Najstariji brat raspoređuje imovinu na svu braću. Inače, čak je i ocu braće dozvoljeno da spava sa snajom i on koristi to pravo.

Ukoliko ostala braća nisu punoletna, žena ih uzima pod svoje okrilje i odgaja do punoletstva, zamenjujući njihovu majku.

Ipak, žena ima pravo da se razvede ako je muž nepodoban, ali one to retko čine jer time gube status u društvu.

nepal
foto: Muslianshah Masrie / Alamy / Alamy / Profimedia

Jedan od glavnih prednosti ovog braka je bogatstvo. Ovakve porodice su nekoliko puta bogatije od standardnih. Ako jedan od braće odluči da se odvoji, imanje se deli na jednake delove, što znači da sve što je porodica stekla nastavlja da raste.

U Nepalu je poliandrija mnogo češća nego poligamija. Muškarci ne žude da budu glavni u kući, njima je važno da imaju bezbedan dom i da je rivalstvo na minumumu.

Što se žena u ovim plemenima čini, one žive zaštićene od svih pitanja tipa: "Čije je dete? I ko je naslednik?" Sva deca su njihova i naslednici su podjednakih delova imanja.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs