Smrt dočekala u kolibi, našli je posle 3 meseca: Radica nasmejala rečenicom "Šta će mi ljudi", pa takvu sudbinu dočekala

Radica je živela potpuno sama u drvenoj kolibi bez struje i vode, pronašli su je mrtvu nakon 3 meseca

Lifestyle
Autor:
Smrt dočekala u kolibi, našli je posle 3 meseca: Radica nasmejala rečenicom "Šta će mi ljudi", pa takvu sudbinu dočekala
Foto: preentscreen/Youtube

Radica Brkušanin pronađena je na podu svoje kuće, ali zbog otuđenosti u kojoj je živela tek nakon skoro tri meseca.

Pre par godina je sve nasmejala rečenicom "Šta će mi ljudi, živim sama", ja pa je takvu sudbinu i dočekala.

Radica Brkušanin
foto: preentscreen/Youtube

- Radica je bila jako vredna i sposobna žena, njeno domaćinstvo iako maleno i neuslovno uvek je bilo izuzetno pedantno i uredno. Zato je meštane koji su se zatekli u blizini njene kolibe usred šume iznenadilo to što trava nije pokošena, a oko vrata se nakupila paučina. Odmah su posumnjali na najgore, kaže Vanja Nikolić, učiteljica i meštanka sela Maglič koja je pre par godina orgnaizovala akciju pomoći za Radicu.

Kada je 2019. godine emitovan kratki isečak iz emisije "Kvadratura kruga", društvene mreže su se usijale. Taj isečak je privukao pažnju javnosti zbog izvanredne priče Radice Brkušanin, izuzetno neobične i hrabre žene koja je živela sama na planini Čemerno.

Radica Brkušanin
foto: preentscreen/Youtube

Na tom snimku čuje se voditelj emisije, Branko Stanković, kako postavlja Radici pitanje da li se oseća usamljeno ili joj nedostaju ljudi. Njen odgovor, malo ciničan, ali uz osmeh, bio je: "Kakvi ljudi, šta će mi ljudi". Taj odgovor je brzo postao popularan, osvajajući mnogo lajkova i komentara, a javnost joj je dodelila nadimak "najpametnije žene u Srbiji".

Mnogi su komentarisali da je njen način života filozofski zreo i da bi voleli da imaju isti stav. "Vajdica je malo živeti, pa kako je da je", još je jedna izjava koju je Radica izgovorila u emisiji, a koja je privukla pažnju.

I pored toga što se njen odgovor čini simpatičan i donekle razumljiv u situacijama besa i nepravde, priča Radice Brkušanin je veoma teška, čak i potresna.

Kako je živela Radica?

Radica se hranila onim što je pronašla u šumi - bobicama, plodovima i gljivama, živeći potpuno sama u drvenoj kolibi bez osnovnih resursa kao što su struja i voda. Nažalost, kako je živela, takvu je i smrt dočekala.

Kada je dolazila zima, sneg je postajao veliki problem. Plodova više nije bilo, što je praktično značilo da je ova neverovatna žena bila suočena sa ozbiljnom pretnjom gladi. Prošle godine, u novembru, učiteljica Vanja Nikolić iz obližnjeg sela Maglič posetila je Radicu, ali i pored dobronamerne želje da pruži pomoć, Radica nije prihvatila nikakvu vrstu pomoći ili podrške.

Radica Brkušanin
foto: preentscreen/Youtube

Snegovi na planini dostizali su preko dva metra visine, a temperature su padale ispod deset stepeni ispod nule, čineći njene uslove života gotovo nemogućim.

Učiteljica Vanja, koja se trudila da pruži pomoć, istakla je da je Radica bila veoma nepoverljiva prema ljudima i odbijala svaku vrstu pomoći. Iako je, dok je bila mlađa, Radica bila sposobna da se samostalno snađe u divljini, sada, ulazeći u osmu deceniju svog života, teško se nosila sa surovom prirodom. Njena tvrdoglavost u odbijanju pomoći dodatno je pogoršavala već tešku situaciju.

Njena neprijateljska narav prema nepoznatima stvarala je prepreku u pružanju pomoći. Čak ni kontakti sa socijalnim radnicima nisu bili uspešni, budući da je i njih dočekivala s nepoverenjem.

Susedi su otkrili da je Radica već godinama živela sama, nakon što je prethodno živela sa majkom, i da su obe izbegavale kontakte s ljudima.

Stil/RINA

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs